1 post
Skip to main content

Így juthatsz olcsón friss, jó minőségű egzotikus gyümölcsökhöz Becsehelyen

2023. október 12.
Letenye Média

Így juthatsz olcsón friss, jó minőségű egzotikus gyümölcsökhöz Becsehelyen

Bio minőségű "Szedd magad" kivi akció Becsehelyen.

Magyarország első, 4 hektáros kivi ültetvényén most szombaton és vasárnap (október 14. és 15.) 10 órától délután 17 óráig ismét lehetőség lesz a helyszínen "Szedd magad" akció keretében kivi gyümölcs vásárlására - mondta honlapunknak Miklós Ákos Márton, az ültetvény tulajdonosa.

Becsehely kivi

(Fantasztikusan finomak a becsehelyi hegyen termett kivik)

- A korábbi években kizárólag egy áruházláncnak értékesítettük a termést, azonban évek óta rengetegen kerestek meg azzal, hogy van-e lehetőség helyben is vásárolni. Ennek az áruháznak nincs üzlete Zalában, illetve üzleti modellje szerint főként kereskedőknek, viszonteladóknak értékesít. Az sem utolsó szempont, hogy így a termelő közvetlen kapcsolatba kerül a fogyasztóval. Országszerte nagyon keresik a becsehelyi kivit, mivel jóval édesebb az importnál. Mi nem szedjük le szüreti érettség előtt a kivit, illetve az ültetvény 11 éves fennállása óta soha nem alkalmaztunk növényvédő szereket. 200 fajta vegyszerre lett bevizsgáltatva a termékünk, a laborvizsgálat eredménye itt:

www.magyarkivi.hu/tanúsítványok/

Becsehely kivi 2

Ha idén ez beválik, a későbbi években is megtartjuk ezt az értékesítési formát a nagykereskedelmi mellett kiegészítésként. Az első hétvégi, már lezajlott "Szedd magad" szüret alapján pozitív a tapasztalat, nagyon sokan a saját szedés öröme, az élmény miatt is jöttek. Mivel 3 ország is közel van Becsehelyhez, ezért külföldön is meghirdettem az akciót, horvátok, szlovének, osztrákok is jöttek a szüretre, de jöttek Mohácsról, Enyingről, Szombathelyről, Budapestről és környékéről is.

Becsehely kivi 3

A saját kézzel szüretelt gyümölcs öröme mellett a program kirándulásnak, élménynek is beillik, láthatják a vevők, hogy itt egy valós, 4 hektáros ültetvény terül el, ráadásul gyönyörű panorámával. A szedéskor még kemény kivit kézzel könnyedén le lehet szakítani. Pincében, kamrában tárolva szép lassan érik be, aki viszont ennél gyorsabban szeretné megkóstolni, annak egy jó tanács: pár szem kivit egy alma társaságában tegyen be egy nejlonzacskóba, kösse össze és szobahőmérsékleten néhány nap alatt bepuhul. Csak a megfelelően puha gyümölcs adja a kellemesen édes élvezeti értéket.

Becsehely kivi 4

Múlt hétvégén nagy sikert aratott az indiánbanán is. Ez nevével ellentétben nem banánfajta, hanem egy trópusi ízvilággal bíró észak-amerikai annónaféle, leginkább a valóban trópusokon termő rokonaira a cserimojóra vagy a szúrszopra emlékeztető ízvilággal, kicsit az ananászra, vagy a körtére emlékeztet az aromája. Ez a gyümölcs azonnal fogyasztható, hűtőben is csak pár napig áll el - mondta Ákos.

Becsehely indianbanan

(Így néznek ki a becsehelyi hegyen termett indiánbanánok)

Honlapunk pár hete tudósított a szintén a kivifarm tulajdonosa által megrendezett füge bírálatról is. Cikkünk itt olvasható: 49 fajta helyben termett fügét kóstolhattak meg Becsehelyen.

- Folyamatosan érnek a fajtagyűjtemény fügéi, ezekből is lehet venni nálunk - folytatta Miklós Ákos Márton. Ezek többnyire különleges minőségű szmirnai típusú fügék amelyek csak itt nálunk, fügedarázs által megporozva teremnek. Sokan úgy voltak vele az első hétvégén, hogy, "ó, köszönöm, a mi udvarunkban is van füge" de kóstolás után elakadt a szavuk, össze se lehet hasonlítani ezek ízvilágát a Zalában nagyon elterjedt, nem túl jó minőségű barna, körte alakú fügefajta termésével. Amaz érett állapotban is gyakran "tökízű" sokszor a termés szárhoz közeli része még éretlen, de a serlegnyílás körül már megcefrésedik. A becsehelyi gyümölcsfarm fajtái viszont inkább az eperlekvár, bogyós gyümölcsök, méz, aszalt füge, datolya zamatát adják vissza és nagyon édesek.

Becsehely fuge ultetveny

(Ilyen szépek a becsehelyi nemesített fügék)

Így tehát az idei évben másodszor is, október 14-én és 15-én 10 órától délután 17 óráig ismét "Szedd magad" szüret lesz a becsehelyi kivi ültetvényben. Ár: 800 Ft/kg. A helyszínen lehetőség lesz 10 kilós kiszerelésben is kivi vásárlására, díszcsomagolásban is vásárolni, illetve korlátozott mennyiségben lehet majd venni valóban prémium minőségű szmirnai típusú fügét és indiánbanánt.

Az útvonalért, további információkért kövessék a Magyar Kiwi Becsehely Facebook oldalát.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek