1 post
Skip to main content

49 fajta helyben termett fügét kóstolhattak meg Becsehelyen

2023. szeptember 29.
Letenye Média

49 fajta helyben termett fügét kóstolhattak meg Becsehelyen

Szeptember 19-én hatodik alkalommal került megrendezésre a füge frissgyümölcs-bírálat és fajtabemutató Becsehelyen. A szakmai rendezvény keretében vizsgálták Miklós Ákos Márton, helyi termelő 450 fajtából álló fajtagyűjteményéből a legígéretesebbeket. Idén 49 fajta fügét kóstolhattak meg a becsehelyi Faluházban. A vizsgálatban részt vettek többek között a Nemzeti Génbank Tanács és a Nébih munkatársai is. Ezzel a kutatómunkával szeretnék kiválasztani a jövő fajtáit.

Miklós Ákos Márton neve már ismerősen csenghet az egzotikus gyümölcsök iránt érdeklődők körében, hiszen ő hozta létre Magyarország első üzemi méretű kiviültetvényét Becsehelyen, a polai Kis-hegyen. Azonban nemcsak kivitermesztéssel foglalkozik, hanem sokféle más egzotikus gyümölccsel is. Mind közül a legfontosabb a füge, melyből már egy 450 fajtából álló, komoly génbanki gyűjteményt hozott létre.

Becsehely fuge 2023

Becsehely fugebiralat 2023

(B-j: dr. Szabó István, Miklós Ákos Márton, Németh Géza, Wilheim Dávid)

Ezeket – környezeti feltételekkel szembeni ellenállóságukat, fagytűrésüket, növekedési erélyüket, gyümölcseik méretét, állagát, tetszetősségét, ízvilágukat, a pulton tarthatóságukat és a serlegnyílás méretét – évek óta figyeli, s igyekszik közülük a hazai viszonyoknak leginkább megfelelő fajtákat kiválasztani.

Az adott év eredményeit, a további célokat minden évben frissgyümölcs-bírálat és szakmai nap keretében osztja meg.

Évente rendezünk ilyen fajtabemutatót, de tudjuk, hogy egy mérés nem mérés, ezért újra és újra szervezünk egy kóstolóval egybekötött bírálatot annak érdekében, hogy kiválasszuk azokat a fajtákat, amelyek színre tetszetősek, ízletesek, ugyanakkor jól tűrik a szállítást és a polcon tartást is. Ezek lesznek ugyanis azok, amelyek nagyobb területen, kereskedelmi célra is jól, kellő biztonsággal ter­meszthetők. Sajnos a hazánkban elterjedt fajták túlnyomó többsége nem jól tárolható, puhaságuk miatt szedés után gyakran rögtön mennek a cef­rébe, vagy egyenesen a bokor alatt rothadnak el.

Becsehely fugebiralat 2023 2

Becsehely fugebiralat 2023 4

Nehéz egyetlen kiváló fajtát kiemelni, azt gondolom, hogy egy a szezonjában folytonosan érő gyümölcsnél ez nem is lehet kívánalom. Egy érési sort kell kialakítani, figyelve akár a héjszín változatosságára is. Sajnos a magyar fogyasztó a zöld és sárga héjú fajtákat éretlennek hiszi, pedig ezek között egészen kiválóak vannak. Talán az egyik csúcsfajtám a tunéziai Zidi, ennek ellenálló, lila héja van, belül rubinpiros, ízletes gyümölcsvelővel. Egyetlen hátránya, hogy igényli a fügedarázs megtermékenyítését, ezért aki ezt szeretné termeszteni, annak gondoskodni kell a rovar betelepítéséről is. Ez nálam biztosított: évek kutatómunkájának köszönhetően sikerült betelepítenem ezt a nagyon apró méretű beporzó rovart és az ezeknek "otthont" biztosító hímivarú, ún. kaprifüge fajtákból is egy megfelelő fajtasort gyűjtöttem össze. Megjegyzem, a megporzást nem igénylő fajták minőségét is javítja a porzás, magasabb cukortartalom, nagyobb szilárdság, ellenállóbb héj és könnyebb aszalhatóság jellemzi az ilyen megtermékenyült terméseket.

becsehely fuge fajta

becsehely fuge fajta 2

A szelekció során minden egyes fajtát évről évre újra értékelni kell, hiszen nincs két egyforma évjárat. Ráadásul mindig újabb és újabb fajták kerülnek a gyűjteménybe. Több év egybevágó eredményével már ki lehet jelenteni egy fajtáról, hogy igen, ez jó lesz itt, Magyarországon is. Az általam termelt és vizsgált fajták a világ számos pontjáról származnak, Amerikától, Portugálián és Izraelen át Görögországig, de még Indonéziából, Oroszországból vagy Irakból is kaptam érdekes fajtákat, mindezekhez vesszőcsere útján jutok hozzá. A Föld számos pontján létezik ehhez hasonló génbanki gyűjtemény is, ezek közül kiemelkedő a mallorcai Montserrat Pons 22 hektáros birtoka, aki már bőven kétezer fajta felett jár a világ minden tájáról.

Miklos Akos Marton becsehely fugebiralat 2023

(Miklós Ákos Márton ismertette a fügetermesztésben, nemesítésben elért tapasztalatokat)

Becsehely fugebiralat 2023 3

 

Vajon miért lehet ennyire sok fajta a világon?

A Közel-Keleten a füge az egyik legősibb termesztésbe vont kultúrnövény, évezredek óta zajlik a szelekció, hiszen már az ókor embere is kiválasztotta a szebb, ízletesebb fajtákat és gondoljunk csak bele, egyetlen termésben mennyi mag van, megfelelő körülmények között mindegyikből újabb, egyedi tulajdonsággal rendelkező növény csírázik ki, tehát ez a munka gyakorlatilag soha nem ér véget, a fajták száma pedig ilyenformán végtelen.

Ákos azt is elmondta: a füge megfelelő termőhelyi adottságok között Magyarországon is biztonsággal termelhető, de ez elsősorban nem a klímaváltozásnak köszönhető, hiszen a füge a török hódoltság óta jelen van nálunk, hideg telek és enyhe periódusok pedig az elmúlt évtizedekben is váltakoztak, s egy-két szépen termő fügebokrot akkor is lehetett találni szőlőhegyi pincék közelében. Sokkal fontosabb a fekvés; ha találunk déli tájolású dombos területet (legalább 50 méter szintkülönbség ajánlott), ami egy mélyebb fekvésű síksággal találkozik, ahol a hideg levegő szét tud terülni, akkor ott lényegesen ritkábban fordul elő a fás részeket is károsítani képes -15 Celsius fok alatti hőmérséklet, így nagy biztonsággal telepíthető a füge. A talaj iránt a növény nem különösebben kényes, de a tévhitekkel ellentétben az intenzív termesztésben víz- és tápanyag-igényes.

becsehely fuge fajta 3

becsehely fuge fajta 4

A helyben termett friss füge iránt szinte a világon mindenhol növekszik a kereslet, így itt is, a hipermarketekben kapható, jellemzően török import "friss" gyümölccsel össze sem hasonlítható az ízélmény. Ennek az az oka, hogy utóbbit nagyon korán, félig éretten szedik le a szállíthatóság miatt, ezért gumis állagú – jelezte Ákos. – Egyébiránt ez a kereskedelmi fajta, a Bursa fekete is egy kiváló fügefajta, de Európában a végfogyasztó ezt ilyen formában nem tudja megtapasztalni. A friss fügét éttermek, cukrászatok is veszik, ezért biztos vagyok benne, hogy a magyar fügének van jövője.

wilheim david da crema fagyizo nagykanizsa

(Wilheim Dávid nagykanizsai cukrászmester fügéből készült, fantasztikus ízvilágú jégkrémet készített)

dr szabo istvan mate georgikon egyetem 2023

(Dr. Szabó István a magyarországi fügetermesztésről szólt)

A füge gasztronómiai felhasználása is sokrétű, erről Wilheim Dávid többszörös országos díjazott nagykanizsai fagylaltmester beszélt a rendezvényen. A Da Crema fagyizó tulajdonosa évek óta kreál fagylaltkülönlegességeket a Miklós-farm egyéb egzotikus gyümölcseiből is. A meghívottak megkóstolhatták az általa megálmodott fahéjas füge jégkrémet is.

A szakmai zsűri egyik tagja, dr. Szabó István a MATE Georgikon nyugalmazott egyetemi oktatója a Balaton-felvidéki és zalai szőlőhegyekhez kötődő füge fajtaváltozatosságról tartott előadást. Felidézte Jeszenszky Árpád 1950-es években végzett kutatásait és gyűjtői munkásságát, ezzel is bizonyítva a gyümölcsfaj történeti jelenlétét hazánkban.

A rendezvényen Utassy Luca, a tormaföldi fügeültetvény a Fügeliget tulajdonosa és szakmai vezetője is zsűritagként vett részt. Egy már üzemi léptékű, 6 hektáros fügeültetvény tulajdonosaként értékelte az új fajtákat. A program során jelen volt Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő és Németh Géza becsehelyi polgármester is.

Ákos kiviültetvényén idén először Szedd magad! kivi akciót hirdet, akit érdekel a füge és a kivi, azt szeretettel várják október elején. Részletes információk a Magyar Kiwi Becsehely Facebook-profilján olvasható.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek