1 post
Skip to main content

Jelentős apadás a Murán

2023. augusztus 09.
Letenye Média

Jelentős apadás a Murán

Hétfőn este nyolc óra körül 549 centiméteren tetőzött a Mura Letenyénél, azóta pedig jelentősen csökkent a folyó vízszintje: kedden délelőtt 25-27 centiméterrel kevesebbet mutattak a mérőeszközök, és csökkent a vízhozam is. Vasárnap több száz önkéntes, mentőcsoport tag, önkéntes tűzoltó és civil dolgozott három település, Molnári, Tótszerdahely és Muraszemenye védelmén, amely sikeresnek bizonyult.

mura arviz 2023 augusztus 4

A vármegyében lehullott nagy mennyiségű csapadék, valamint a viharos időjárás péntektől egészen hétfőig 29 helyszínen adott munkát a tűzoltóknak. Az egységek 24 alkalommal kidőlt fákat távolítottak el az úttestről, 4 helyszínen pincékben, mélygarázsban és vízóraaknában felgyülemlett vizet szivattyúztak ki, egy esetben pedig egy megsüllyedt családi házból mentettek ki egy embert Felsőrajkon.

A három, árvízvédelmileg érintett településen a víz a védekezésnek köszönhetően egyik ingatlanba sem tört be. Csupán Muraszemenyén, három ház kertjében emelkedett meg akkora mértékben, hogy egy idős embernek ideiglenesen el kellett hagynia otthonát. Ezeket a házakat homokzsákokkal körbevédték.

A Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a védekezésben résztvevő önkénteseknek, civileknek és tűzoltóknak köszöni a munkáját! - közölte honlapján a katasztrófavédelem.

A Mura vízállása Letenyénél jelenleg (szerdán délelőtt) 444 cm, harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek