1 post
Skip to main content

A kistolmácsi fakivágásokról és a hódokról kérdeztük, válaszolt a Zalaerdő

2023. február 21.
Letenye Média

A kistolmácsi fakivágásokról és a hódokról kérdeztük, válaszolt a Zalaerdő

Február 15-én egy levelet juttatunk el a Zalaerdő Zrt. számára, amelyben a kistolmácsi fakivágásokról és az elszaporodott hódokkal, azok károkozásával kapcsolatban érdeklődtünk. Ma megérkezett az erdészeti társaság válasza, amelyet közlünk.

"Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy a Kistolmács környéki erdők gazdasági rendeltetésűek, amelyekben elsődleges feladat a faanyagtermelés. Itt erdész szakemberek évtizedeken keresztül azért dolgoztak, hogy jó minőségű faanyagot adó erdőt hozzanak létre, amelyből a vágásérettségi kor idején az adott mennyiségű faanyag kinyerhető.

Ezt a tevékenységet a ZALAERDŐ Zrt. fenntartható módon, a törvények adta lehetőségek szerint és a szükséges engedélyek birtokában végzi. A fenti területen a 2014-2023 években érvényes 10 éves erdőterv tette lehetővé a fakitermelést, mint látszik a vágással kivártuk az utolsó éveket.

kistolmacs fakivagas 3

A munkát a két erdőrészletben – 12,1 hektáron – akkor kezdtük el, amikor a lehullott magból megjelent az újulat (kis csemeték), tehát nem kell az egész területet beültetni csak az üres foltokban pótolni. Zömmel tölgy, gyertyán, bükk fákat termeltünk ki, és az erdőfelújítást is ilyen fafajokkal fogjuk elvégezni.

A munkát vállalkozó végzi, amit a területen illetékes kerületvezető erdész folyamatosan ellenőriz és irányít. A szakszerűséget és az újraerdősítést az erdőfelügyelet kontrollálja. A térségben az összes levágott erdő helyén eddig is legalább olyan vagy jobb minőségű és fafaj-összetételű erdőket neveltünk, mint az előző faállomány volt.

kistolmacs hod

A Kistolmácsi-tóban megjelenő hódokat és azok károkozását már régebben észleltük, amint elkezdték rágni a közút melletti nagyobb füzeket is, a környezetvédelmi hatóság felé kezdeményeztük, hogy engedélyezzék elejtésüket, ugyanis az eurázsiai hód védett állat.

Az engedély megérkezéséig két fát teljesen körbekérgeztek, amelyek menthetetlenek, de a figyelmesebb szemlélő láthatja, hogy a többi tövét apró szemű dróthálóval már rég körbekerítettük.

Az engedély megérkezése óta két hódot elejtettünk, de teljesen nem szűnt meg a károkozás. Egy fűzfát már beledöntöttek a tóba, amit nem igyekeztünk azonnal kiszedni, hogy annak a kérgét és ágait fogyasszák a hódok és ne az álló fákat károsítsák. A horgászszezon kezdete előtt el fogjuk távolítani a bedöntött fákat.

Rosta Gyula vezérigazgató nevében
Steyer Edina PR-előadó"


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek