1 post
Skip to main content

A kistolmácsi fakivágásokkal és a hódokkal kapcsolatban kérdeztük a Zalaerdőt

2023. február 15.
Letenye Média

A kistolmácsi fakivágásokkal és a hódokkal kapcsolatban kérdeztük a Zalaerdőt

Mai nap egy levelet juttatunk el a nagykanizsai székhelyű Zalaerdő Zrt-hez a kistolmácsi fakivágásokkal és a Kistolmácsi-tónál elszaporodó hódokkal kapcsolatban.

Várjuk az erdészeti társaság válaszát. A levél így szólt:

"Tisztelt Zalaerdő Zrt.!

Néhány kérdés megválaszolására kérjük Önöket.
A válaszokat nyilvános cikkben kívánjuk közzé tenni.

kistolmacs fakivagas

kistolmacs fakivagas 3

Tavaly és az idén is jelentős mértékű fakivágások történtek Kistolmácson az erdei kisvasút környékén. Azon a területen és környezetében, amelyen az elmúlt években - többek között a Mura Nemzeti Programból is - jelentős turisztikai fejlesztéseket hajtott végre a Zalaerdő Zrt. A felújított erdészeti turistaház és kisvasút környékén jelenleg a fakivágások következtében szinte sivár táj fogadja a remélt turistákat.

Kérdésünk, hogy mi indokolta ezen terület közelmúltbeli fakivágási munkálatait? Milyen fafajtákat kellett a területről eltávolítani és milyen fafajták maradtak? Mely cég/cégek végezte/végezték, kinek a megbízásából az Önök területén a munkálatokat? A fakivágási munkálatokat felügyelte-e erdészeti szakember? A megbízott céggel/cégekkel kötött szerződés nyilvánosan megtalálható-e online felületen? Hány hektár területet érintett a fakivágás? Mikor és mely fajokkal kívánják pótolni az ezen területen kivágott fákat?

Az elmúlt években jelentősen megszaporodtak a Zalaerdő Zrt. tulajdonában lévő Kistolmácsi-tónál (víztározónál) a hódok. A hódok már több nagyobb fát is beleborítottak a tóba. Kérdésünk, hogy mikor kívánják eltávolítani vagy eltávolíttatni a tóba borult fákat és mit tesznek, mit kívánnak tenni a hódok elszaporodásának és további károkozásának megakadályozása érdekében?"

kistolmacs hod 2

kistolmacs hod


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek