1 post
Skip to main content

Özönlenek a külföldiek a zalai vadászmezőkre: nem sajnálják a milliókat erre a drága hobbira

2024. április 26.
Letenye Média

Özönlenek a külföldiek a zalai vadászmezőkre: nem sajnálják a milliókat erre a drága hobbira

Sikeresen zárult a 2023/2024-es vadászati év Zalában. Rekordszámú, csaknem 9700 gímszarvas került terítékre - közölte a vármegyei kormányhivatal vadászati és halászati szakügyintézője az MTI-vel.

Lázár Attila elmondta, a hatóságnak bemutatott több mint 2300 gímszarvasbika-trófea csaknem 40 százaléka érmes lett. A legnagyobb, 14,5 kilogramm súlyú példányt Balatonfelvidéken, Fenékpuszta környékén ejtették el - tette hozzá

szarvas barcogas 2024 aprilis

(Fotó: Fiatal szarvasok harca. Szabó Simon Bernadett)

A megyében működő 57 társaság félmilliárd forintot meghaladó eredményt ért el. A közel 3,5 milliárdos bevétel csaknem egyharmada (1 milliárd forint) belföldi bérvadászatból származott, míg a külföldi vendégvadászat bevétele az egy évvel korábbi 1,1 milliárdról 580 millióra csökkent.

Győrvári Attila, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) titkára elmondta; a 2023/2024-es szezonban 2653 vadászati engedélyt állítottak ki, 300-zal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

A vadászok nagy része német nyelvterületről, Ausztriából, Svájcból és Liechtensteinből érkezett a zalai vadászmezőkre.

Lázár Attila kitért arra is, hogy a vadhús értékesítése közel 900 millió forinttal növelte a vadgazdálkodók bevételét. A kiadásokra csaknem 3 milliárd forintot fordítottak.

A vadgazdálkodási kiadások meghaladták az 1 milliárd forintot. Az elmúlt időszakhoz hasonlóan jelentős összeget, 512 millió forintot kellett kifizetni vadkártérítésre. A károkat nagyrészt a nagyvad létszámának csökkentésével tudják mérsékelni.

Ennek érdekében a 2024/25-ös vadászati évben 10 ezer gímszarvas, valamint 15 ezer vaddisznó kilövését engedélyezték - ismertette Lázár Attila.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek