1 post
Skip to main content

Bussay László, aki a zalai bort visszahelyezte Magyarország bortérképére

2024. április 10.
Letenye Média

Bussay László, aki a zalai bort visszahelyezte Magyarország bortérképére

"Figyelem, személyes történet következik.

A több évtizedes ismeretség és jó viszony okán, a budapesti Kadarka kör „főkadarnagya” kért meg közel 15 évvel ezelőtt, hogy vigyünk nekik a csörnyeföldi Bussay borászatból néhány kiló Csóka szőlőt, amit a budai Jókai kertben tartandó szüreten bemutathatnak, mint egyikét az újjáélesztett régi magyar fajtáknak.

Bussay boraszat


Bár Dr. Bussay Lászlót személyesen nem ismertük, de felesége, Ratkovics Ági egyetemista társunk volt, így felhívtuk és megbeszéltük a találkozót a Kövecs-hegyi birtokon. Felmentünk, Ági leültetett bennünket a lugasban, hozott egy üveg bort, mi pedig csak ültünk, bámultuk a völgyet és azt mondtuk: ilyen nekünk is kell!

Közben megérkezett Dr. Bussay László, aki a rá jellemző közvetlenséggel úgy viselkedett, mintha ezer éve barátok lennénk. Mesélt a szőlőről, a borokról, sztorizott a környékről.

Bár a környékbeliek, akiknek 1987-ben körzeti orvosa lett, tudták, hogy van köze a borhoz és a szőlőműveléshez, mégis kétkedve fogadták, amikor szőlőt telepített és borászkodni kezdett. Különösen, amikor megtudták, hogy mindenféle talajvizsgálatokat végeztet és a termőtalajnak megfelelő fajtákat telepít.

Bussay boraszat 2

Aztán amikor 2003-ban, az Alpok-Adria versenyen öt ország (Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Magyarország és Olaszország) pincészetének borai közül a Bussay Tramini kapta a „Nagy Champion Díjat” és az angol Decanter magazin szavazásán az olasz és rajnai rizling házasításával létrehozott Esküvé, egyedüli magyar borként, bekerült a világ legjobb rizlingjei közé, már másként tekintettek a doktorra. Olyannyira, hogy kikérték a véleményét, tanácsát azok az öregek is, akik már évtizedek óta készítettek bort a hegyen.

Véleményét mindig kendőzetlenül vállalta és máig él a szállóige, arról, amikor valaki, minden idők egyik legrosszabb „vegyes” fehérboráról megkérdezte, hogy: „Doktor úr, mi a véleménye a boromról? A válasz tömör és lényegre törő volt: „Bort kiönteni, hordót elégetni, szőlőt kivágni, tevékenységet befejezni!”

A háziorvosi praxist és a borászatot tovább vivő idősebb lánya, Dóri az apai örökséget öko irányban fejleszti tovább. Még az út elején jár, de az út jó.
Nagyon szurkolunk neki!"

(Forrás és fotók: Zalove - Facebook)


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek