1 post
Skip to main content

A tűzoltók védőszentjére emlékeztek Letenyén

2023. június 03.
Letenye Média

A tűzoltók védőszentjére emlékeztek Letenyén

A visszakapott Kossuth utcai régi-új bázisán tartott Flórián-napi ünnepséget május 7-én a letenyei körzeti önkéntes tűzoltó egyesület.

A program a Flórián-szobor koszorúzásával kezdődött, ahol Kovács Tibor elnök mondott beszédet. Nemcsak a tűzoltók védőszentjéről, Szent Flóriánról, illetve a már elhunyt tagtársaikról emlékezett meg, de szólt a tűzoltók hitvallásáról is.

Letenye OTE Florian nap 2023

Úgy fogalmazott: oda mennek, ahonnan mások elmenekülnek, hogy az elesetteket, a bajbajutottakat segítsék tetteikkel, erejükkel és eszközeikkel. Mi vagyunk azok, akik akkor is küzdenek, amikor mások már feladták – emelte ki az elnök, majd azt is elmondta: az önzetlen segítség, a közösségért tenni akarás sajnálatos módon kihalófélben van a világunkban, ezért is példaértékű az, amit az önkéntes tűzoltók végeznek, tudatában annak, hogy a mások segítése, megvédése akár a saját életükbe, egészségükbe is kerülhet, akárcsak annak idején Szent Flóriánnak.

Letenye OTE Kovacs Tibor 2023

A délelőtti szentmisét követően kitüntetések és elismerések átadásával, valamint az egyesület új tagjainak avatásával folytatódott a nemzetközi program. Horvátországból és Szlovéniából is érkeztek tűzoltók a rendezvényre.

Johann Exner, Letenye város díszpolgára elismerő érmet vett át az egyesület elnökségétől, mely hivatott kifejezni azt a sok segítséget, közreműködést, melyet a Steyr 790 típusú terepes tűzoltó gépjármű ajándékozása és Letenyére történő eljuttatása érdekében fejtett ki. Johann Exner az eseményen találkozott azon veterán tűzoltókkal is, akik a gépjármű átadási ünnepségén jelen voltak a `90-es évek végén.

Letenye OTE Florian nap 2023 2

Kovács Tibor a rendezvényen elmondta: öt fővel bővült a tagság, ám közülük hárman tesznek esküt, amit a tűzoltó hagyományok szerint vízzel való bőséges lelocsolásuk követett. A Flórián-napon részt vett Farkas Szilárd, a város polgármestere is, aki röviden szólt arról, hogy több év erőfeszítéseinek köszönhetően sikerült visszaszerezniük az államtól az egyesület régi objektumát.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek