1 post
Skip to main content

173 mintával neveztek a 45. letenyei borversenyre

2023. április 02.
Letenye Média

173 mintával neveztek a 45. letenyei borversenyre

Magas színvonalon dolgoznak azok a gazdák, akik benevezték boraikat a Letenyei Szőlő- és Gyümölcstermesztők Egyesülete által szervezett 45. borminősítő versenyre, ám az elmúlt esztendő sajátosságai miatt többségük ezúttal ezüst minősítést vehetett át.

A március 18-án tartott letenyei borversenyre ezúttal is rengeteg mintával jelentkeztek a gazdák, 173 bort kellett a zsűrinek kóstolnia, melyet Farkas Szilárd, a határ menti város polgármestere is hangsúlyozott köszöntőjében.

 letenye borverseny 2023

(Farkas Szilárd letenyei polgármestert követően Somogyi András egyesületi elnök beszélt a minősítés részleteiről)

Ezt úgy lehetett csak megoldani, hogy négy bizottságot – összesen 16 borbírát – ültettek le az asztalokhoz, így a fenti mennyiség arányosan eloszlott közöttük. Az egyes bizottságok által legjobbnak tartott borokat aztán mindannyian kóstolták, így döntöttek a „Letenye Város Bora” cím odaítéléséről.

A versenyre nemcsak a helyi gazdák jelentkeztek, a térség termelői szintén nagy számban küldtek mintákat, de szlovén és horvát borászok is megmérettették magukat, így nemzetközivé vált az esemény.

 letenye borverseny mirko janos aranyerem

(A letenyei Mirkó János és fia, Mirkó Dániel a becsehelyi hegyen termesztett bora is aranyérmet érdemelt ki)

A benevezett minták közül 135 volt fehér, 22 rozé, s mindössze 16 vörösbor. Az egyes fajták közül ezúttal is az olaszrizling, a szürkebarát, valamint a chardonnay dominált. Vegyes borokból az idei bírálatra viszonylag kevesebb érkezett, azt is zömében szlovén szőlőtulajdonosok hozták el.

Az értékelés során a zsűri tagjai úgy fogalmaztak: a borok minőségén, stabilitásán visszatükröződött az elmúlt esztendő nyári szárazsága. A gazdák többségében jól reagáltak a szélsőséges időjárásra, ám ezzel együtt is csak kevesen tudtak kiemelkedő minőségű bort előállítani.  

Az eredményhirdetésen ezúttal 16 gazda összesen 24 benevezett bora kapott arany minősítést. Ezüstöt 90, bronz minősítést 55 minta érdemelt, míg oklevéllel négy bor készítőjének munkáját ismerték el – fogalmazott Somogyi András, a szervező civil szervezet elnöke.

letenye borverseny 2023 eredmenyhirdetes

(A közös fotón középen a Somogyi házaspár, akik munkájukkal kiérdemelték Letenye Város Bora címet)

Letenye Város Borának az említett eljárás során Somogyi Tibor 2022-es évjáratú nektárját választotta a zsűri. A borminősítő zárásaként a gazdák jól szervezett, jó hangulatú, harmonikával kísért, nótaszóval befejeződő rendezvényen vehették át a díjaikat, megköszönve a támogatók segítségét. (Fotók: Farkas Szilárd - Facebook)


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek