1 post
Skip to main content

Nemzetközi Vince-napi pincejárás Letenyén

2023. február 09.
Letenye Média

Nemzetközi Vince-napi pincejárás Letenyén

Megszentelték a tőkéket, finom borkóstolóra hívták a Vince-napi programon részt vevő gazdákat Letenyén január 21-én. A szomszédos Horvátországból, Szlovéniából is érkeztek szép számmal vendégek, valamint a környező szőlőtermelő gazdák részvételével tartotta meg hagyományos Vince-napi rendezvényét a Letenyei Szőlő- és Gyümölcstermesztők Egyesülete. A programnak a letenyei Julián-hegy adott helyet. Bár az idő szeles volt, délután hóesésben járták a résztvevők a pincéket, tértek be egy-egy gazdához.

letenye vince napi pincejaras 2023

Somogyi András, az 1970-es években még Kertbarát Körként indult civil szerveződés elnöke kifejtette, miután a dél-zalai kisváros három komolyabb hegyháttal rendelkezik, évente váltják a helyszínt. A Vince-napi vendégfogadás és pincejárás idén Csököly József birtokán indult, ahol először megemlékeztek a Da Bibere Zalai Borlovagrend közelmúltban elhunyt tagjáról, a letenyeiekkel is jó kapcsolatot ápoló Papp Lajosról, majd Aigner Géza plébános Isten áldását kérte a vesszőkre és a jelenlévőkre: úgy tartja a népi felfogás, hogy Vince utat nyit a tavaszhoz, legyőzi a tél komor hatalmait – mondta prédikációjában Aigner Géza, majd folytatta: a keresztényüldözés során mártíromságot szenvedett vértanú ünnepe időmeghatározó és termésjósló nap. A Vince nevet hangzása kapcsolja össze a borral. A vin szótag a bor latin nevét juttattja eszünkbe, a francia eredetű vincent szó pedig százszoros bort jelent. A Vince-naphoz tehát a sokszoros termés vágya is kapcsolódik. Az eseményen a Letenyei Borbarát Hölgyek Társasága tagjai aktívan részt vállaltak az előkészületekben, a rendezvény sikeres lebonyolításában.

letenye vince napi pincejaras 2023 2

A szertartást és a szentelést követően a házigazda kóstolóra hívta a program résztvevőit. Mint mondta, többfajta bora van, de hogy máshol is legyen mód a kóstolásra, ezek közül hármat – chardonnay-t, pinot blanc-ot és olaszrizlinget – ajánlott vendégei figyelmébe. A további helyszíneken aztán került még elő cserszegi fűszeres, zöldveltelini, kékfrankos rozé és zenit is. Ez utóbbiról Somogyi András kifejtette: a Letenye-környéki talajviszonyok és az itteni klíma miatt ez az egyik legoptimálisabb fajta, általában bőséges termést és magas mustfokot hoz, emellett semleges, nagyszerű házasítási alapanyag, vagyis vegyes borokhoz kifejezetten ajánlott. Azt tudni kell, hogy Letenye környékén hobbi szintű szőlőtermelés és borkészítés folyik. Ennek ellenére viszonylag jó minőségű borokkal rendelkezünk. Az idei év azonban komoly nehézségek elé állította a gazdákat, vannak, akik jelenleg is küszködnek még az erjedéssel, ezért vannak tisztulási gondok is. A kóstolt borokon azonban mindezt szerencsére nem tapasztaltuk – tette hozzá végül a Vince-napot szervező egyesület elnöke, majd a vendégek tovább indultak Virasztó Szabolcs, Iván Gudlin, Sánta Péter, Szabó Zoltán és végül Kuprivecz József birtokára.

letenye vince napi pincejaras 2023 3

Somogyi András azt is elmondta: az idén 46 éves egyesület tagsága ötven főt tesz ki. A népi hagyományokhoz kapcsolódó programjaikat a rendszerváltás után, fokozatosan vezették be, a Vince-napi pincejárást, illetve a hozzá kapcsolódó szőlőszentelést kettőezres évek elején rendezték meg először. Azt is megtudtuk, hogy a Julián-hegyen mintegy ötvenen gazdálkodnak. Az utóbbi tíz évben egyre több az olyan horvátországi gazda, aki birtokot vásárol és szőlőt művel ezen a területen. Azért ezt választották, mert jelenleg ez az egyetlen olyan letenyei dombhát, ahol az elektromos áram mellett a vezetékes víz is rendelkezésre áll és segíti munkájukat.

letenye vince napi pincejaras 2023 4

A rendezvényen Farkas Szilárd, a határ menti város első embere is részt vett, aki elmondta: minden egyes alkalommal élmény, hogy különféle borokat kóstolhatnak. Ezt már a Vince-napi pincejárást megelőző Márton-napi bormustra is előre vetítette. Azóta változtak a nedűk, természetesen jó irányban. A polgármester végül hozzátette: köszönetét fejezi ki az egyesület valamennyi tagjának és a borosgazdáknak, hogy élve tartják a szőlőkhöz és borokhoz köthető hagyományokat, legyen szó a Vince-napról, a Márton-napról, vagy éppen a János-napi boráldásról. (Fotók: Letenyei Szentháromság Plébánia Közössége - Facebook)


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek