1 post
Skip to main content

A Letenyei Kultúra Mecénása-díjat is átadták

2023. február 05.
Letenye Média

A Letenyei Kultúra Mecénása-díjat is átadták

Immár negyedik alkalommal adták át a Letenyei Kultúra Mecénása-díjat a dél-zalai kisvárosban. Idén az elismerésben egy vállalkozó testvérpár, Somogyi András és Somogyi Tibor részesült, akik több mint egy évtizede elkötelezett támogatói a helyi kulturális rendezvényeknek, köztük a Mura Menti Napok programsorozatának.

A kitüntetést január 20-án este, a Magyar Kultúra Napja tiszteletére szervezett ünnepség keretében adta át Somogyi Tibornak a Fáklya Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója, Dömők József.

letenye somogyi tibor 2023

(Somogyi Tibor a díjjal, mellette Dömők József, az FMHK igazgatója)

Az intézmény vezetője nyitotta meg azt a kiállítást, amely a Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódott. A rendezvénynek helyet adó városi könyvtárban ez év nyaráig biztosan megtekinthető, „Petőfi a vásznon” címet viselő tárlaton a Letenyei Festők Köre hat tagjának, Vertaricsné Horváth Katalinnak, Szabó Katalinnak, Vajdainé Mikó Juditnak, Varga Ágnesnek, Végh Erikának és Tímár Zoltánnak alkotásai melyeket Petőfi Sándor egy-egy verse ihletett.

letenyei festok kore 2023

(A Letenyei Festők Körének tagjai)

Ünnepi beszédet az eseményen Farkas Szilárd polgármester mondott. A városvezető kiemelte: azért ünnepeljük 1989 óta január 22-én a Magyar Kultúra Napját, mert 200 esztendeje Kölcsey Ferenc ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását. Farkas Szilárd szerint Kölcsey életművével, művészetével és szónoki beszédeivel is lámpása a magyarságnak, de jó pedagógus is abban az értelemben, hogy egész nemzetének vált az oktatójává, tanítójává.

letenye farkas szilard 2023

(Farkas Szilárd letenyei polgármester ünnepi beszédét mondja)

Az írástudók felelőssége, a kimondott és leírt szó súlya, mikéntje ma is kötelez bennünket – folytatta a polgármester, majd arról is szólt: ahhoz, hogy a helyi kultúra gazdag kincsestárából meríteni tudjunk, naponta meg kell élnünk azon élményeket és tanításokat, amelyet Isten igéje, a zene, az irodalom, a néptánc, a népzene, a színház vagy éppen a képzőművészet, például a festészet tud mindannyiunk számára közvetíteni.

A letenyei program részeként Kautzky Armand Jászai Mari-díjas színművész, illetve Balog Tímea szoprán primadonna adott zenés lírai ünnepi műsort.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek