1 post
Skip to main content

Lámpás-járást szervezett Márton-nap alkalmából a Letenyei Hóvirág Óvoda

2022. december 07.
Letenye Média

Lámpás-járást szervezett Márton-nap alkalmából a Letenyei Hóvirág Óvoda

November 11-én pénteken, a hagyományos Márton-napi lámpásjárásra gyűltek össze a Letenyei Hóvirág Óvoda óvodás gyermekei, a szülők és az óvodai dolgozók a Bajcsy utcai Óvoda udvarán. A rendezvényt Hermán Zsoltné Szunyogh Éva óvodavezető nyitotta meg. Elmondta, hogy a gyermekek óvónőikkel már hetek óta készültek a lámpás járásra. Felelevenítették Szent Márton legendáját, versekkel és dalokkal, kézműves foglalkozásokkal készültek az ünnepre.

A megnyitó után a Pillangó és a Pinokkió csoport műsora következet, Márton Naphoz kapcsolódó dalokkal, versekkel. Ezt követően elindult a Lámpás Járás a hagyományos útvonalon: Bajcsy utcai Óvoda – Szabadság tér – majd vissza az óvodába.

letenye óvoda lámpás járás

Kézműves foglalkozások előzték meg a programot, ahol a szülők lámpásokat készítettek. Az udvaron már megterített asztalokkal várták a részvevőket az óvoda dolgozói, akik hagyományos Márton kiflit sütöttek, zsíros kenyeret lilahagymával készítettek, teával és forralt borral kínálták a résztvevő szülőket, vendégeket. A kéthetes intervallumban az ünnepkörrel foglalkoztak a gyerekek. A csoportokban is a tevékenységük e köré épült, dalokat, verseket tanultak, körjátékokat, mesét hallgattak. A bevételből és a tombola felajánlásokból befolyt összegből a gyermekek játék készletének bővítését tervezi az intézmény – fogalmazott Hermán Zsoltné Szunyogh Éva, a Letenyei Hóvirág Óvoda óvodavezetője.

A határ menti városban számos programot szerveznek Márton-napján. Farkas Szilárd polgármester – aki részt vett az óvodai rendezvényen – elmondta, Tours-i Szent Márton ünnepnapjához, november 11-éhez számos népszokás, néphit kapcsolódik a világban, úgy Magyarországon is: Márton-napi libalakoma, Márton-napi ajándékozás, Márton-napi időjóslás, Márton-napi újbormustra, Márton-napi felvonulás és még sorolhatnánk. A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az Advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal.

A polgármester szerint a letenyeiek ragaszkodnak a hagyományokhoz, hiszen ez egy fontos ünnep, ez egy fontos emléknap is egyben. Magyarországon jelentősége van ennek az ünnepnek, mind az egyházi vonalon, mind pedig a világi életben. Főként a helyi rendezvények kapcsán tudunk kapcsolódni ehhez az országos ünnephez, úgy, mint az óvodai lámpásjárás, a szőlő- és gyümölcstermesztők egyesületének újbormustrája, illetve a helyi vendéglátó egységek, a különböző kulináris élvezetek és libavacsorák kapcsán.

A városvezető hozzátette, a német nyelvterületről terjedt el a Márton-napi lámpás-, vagy fáklyás felvonulás (Martinsumzug), amely Szent Márton emlékét őrzi, és a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt juttatja el az emberekhez. Magyarországon számos település, iskola, óvoda és egyházközösség szervezésében a gyerekek, kisgyerekes családok járják az utcákat a maguk készített lámpásokkal és közben Márton-napi dalokat énekelnek.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek