1 post
Skip to main content

Márton-napi újbor mustrát rendeztek Letenyén

2022. december 03.
Letenye Média

Márton-napi újbor mustrát rendeztek Letenyén

A minap is sokan megkérdezték tőlem, Letenye miként kapcsolódik a Márton-napi emlékünnephez, Szent Márton-napjához? – fogalmazott a határ menti város vezetője. Azt kell mondjam, minden téren! Több, mint tíz év óta a helyi óvoda közössége Márton-napi lámpásjárással és vigalommal kedveskedik a kis ovisoknak és szüleiknek. A helyi vendéglátó-egységek libalakomával örvendeztetik meg vendégeiket e jeles nap alkalmából.

A katolikus egyház Szent Márton püspök emlékének adózik e napon, a Kolping Idősek Ápoló - Gondozó Otthona Kárpáti utcai Szent Márton kápolnájában és az újonnan átadott Szent Márton-kertben. Sokan letenyei otthonaikban ez alkalomból Márton-kiflit sütnek és lámpást, mécsest gyújtanak, ahol az egyre erősödő fény Advent időszakához, majd a Megváltó eljöveteléhez vezet el valamennyiünket. A fény a szeretetet, a kifli az összetartozást is jelenti, jelképezi, főleg ebben a nehéz, válsággal övezett időszakban.

letenye márton napi bormustra 2022

(Rodek Attila Farkas Szilárd polgármestertől veszi át a Márton-nap bora címmel járó díjat)


A Letenyei Szőlő- és Gyümölcstermesztők Egyesülete pedig évről-évre, rendszeresen újbor mustrát szervez a helyi és vidéki szőlő- és bortermelő gazdáknak, a borkedvelő nemzedéknek, ahogy ez november 11-én késő délután, a helyi művelődési házban történt – vette át a szót Somogyi András, a Letenyei Szőlő- és Gyümölcstermesztők Egyesületének elnöke, aki a civil szervezet közösségi oldalán is megosztotta e jeles napot.


A civil szervezet által rendezett eseményt Dr. Pálfi Dénes, Letenye Város Díszpolgára, a bormustrát vezető zsűri elnöke is megtisztelte jelenlétével. Aigner Géza plébános és Smidéliusz Zoltán lelkész a rendezvény megnyitóját követően megáldották az újborokat és a jó Isten áldását kérték a bőséges termésre és az újborok kiváló minőségére. A rendezvényen az újborok szakmai értékelését követően a zsűri tagjai szóltak a borosgazdákhoz és vendégekhez, majd Farkas Szilárd polgármester köszöntötte a jelenlévőket és osztotta meg gondolatait az esemény jelentőségével kapcsolatban, kapcsolódva a Márton-napi hagyományokhoz, népszokásokhoz.

Közel 40 újbort kóstoltak meg és értékelt a szakmai zsűri (
Dr. Pálfi Dénes, Simon Zoltán, Smidéliusz Zoltán, Mirkó Dániel) a rendezvényen. Szabó Zoltán vegyes fehér borával a Márton-napi bormustra közönségdíját, Rodek Attila rozália fajtájú újborával pedig a Márton-napi bormustra fődíját érdemelték ki. Rodek Attila az elismerő oklevél és díj átvételét követően e jeles nap alkalmából egy elő libával is gazdagabb lett, sőt a Letenyei Borbarát Hölgyek Társasága ajándékát és oklevelét is átvette – ezt már a civil szervezet közösségi oldalán osztotta meg Somogyi András, aki a rendezvényen kiemelte: jövőre tisztújításra is sor kerül a szervezetben.

Már most izgatottan várjuk a karácsonyi ünnepkörben szervezendő János-napi boráldást, jövő januárban a Vince-napi pincejárást és márciusban pedig a borbírálattal egybekötött díjátadót – tette hozzá Farkas Szilárd, letenyei polgármester.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek