1 post
Skip to main content

Forgalomtechnikai változásokat hoz a tervezett kerékpárút-beruházás Letenyén

2024. február 10.
Letenye Média

Forgalomtechnikai változásokat hoz a tervezett kerékpárút-beruházás Letenyén

Forgalomtechnikai változásokat hoz a tervezett kerékpárút-beruházás Letenyén, ezért január 30-án délelőtt fórumra hívták a helyi lakosságot a városháza emeleti dísztermébe. Számos kérdés, észrevétel és kritika hangzott el. A várost érintő mintegy fél milliárd forintos fejlesztés jelentős forgalomtechnikai változásokkal jár együtt.

Az önkormányzat éppen emiatt kezdeményezte a lakossági fórumot, amely során először Farkas Szilárd polgármester ismertette nagy vonalakban a projektet, míg a konkrét nyomvonalat s az annak kialakításával járó változásokat már a tervezők mutatták be.

Letenye kerekparut nyomvonal 2024

(A terv a Séta téri üzletsorok előtti parkolást mutatja be a kerékpársáv mellett)

Előbbi elmondta: a Tornyiszentmiklóstól Becsehelyig tartó kerékpárút fejlesztésbe – aminek projektgazdája a vármegyei önkormányzat – bevonnák a már meglévő kerékpárutakat, emellett építenének újakat, illetve a közutakon kerékpársávokat alakítanának ki, vagy kerékpározható szakaszokat, nyomvonalakat jelölnének ki.

A tervezett beruházás letenyei belterületi szakasza a József Attila és Bajcsy-Zsilinszky utcát és a Séta teret is érintené. A Séta téren lehetőséget biztosítanak az üzletek előtti, 7-es főútvonallal párhuzamosan történő megállásra, mely egy úgynevezett „K” szegély tesz majd lehetővé a járda elvételével, s a gyalogosok az üzletek előtti térköves részt tudják majd használni.

A legnagyobb vitát a Bajcsy-Zsilinszky utcában tervezett változások váltották ki. A műszaki tervek szerint itt ugyanis zárt kerékpársávokat alakítanának ki, ami a hatályos jogszabály szerint – kevés kivétellel – megtiltaná a parkolást az utcában. Az érintett vállalkozók úgy vélik, emiatt üzleti hátrány éri őket, de olyan aggályok is felmerültek, hogy a szociális ellátásban közreműködők sem állhatnak meg a gondozottak ingatlanjai előtt, illetve a helyi lakosok szerint a kerékpársávok kijelölése miatt szűkebbé váló forgalmi sávok balesetveszélyesebbek lesznek, azokon ugyanis két egymással szemben közlekedő kamion vagy mezőgazdasági gépjármű nem fér el.

Farkas Szilárd a fórumon és honlapunknak is kiemelte: további egyeztetést kezdeményeznek annak érdekében, hogy a Bajcsy utca érintett szakaszain ne zárt kerékpársávok, hanem kerékpározható nyomvonal kerüljön kialakításra, bár ezt a gépjárműforgalmi adatok egyenlőre nem teszik lehetővé a 9 méter széles útvonalon, melyből 1,5 – 1,5 métert vesznek el a kerékpársávok a tervek szerint. Az ingatlanokra történő behajtás természetesen biztosított.

A főbb szakaszok ismertetése: Murarátka és Júlián-hegy között aszfaltburkolattal ellátott új szakasz épül. A Júlián-hegy és József Attila közötti szakaszon szélesítésre kerül a meglévő kerékpárút, s rendezik a csapadékvíz-elvezetéssel kapcsolatos korábbi problémákat is. A József Attila utca, azaz a 7538-as számjelű útszakaszon mindkét oldalt kerékpározható nyomvonal kerül felfestésre, mely biztosítja továbbra is a megállást, parkolást, majd a helyi tűzoltó őrstől a 7-es főút keresztezéséig már felfestett kerékpársávok irányítják a kerékpáros forgalmat.

Áthelyezésre, majd átépítésre kerül a parókia felé vezető gyalogátkelőhely is, pihenővel kialakítva. Majd kikanyarodnak a kerékpárosok a 7-es számú főútvonalra, melyet továbbra is színes sávok jeleznek. A Séta-teret követően a zárt kerékpársávok egészen a Sport utca kereszteződéséig tartanak, majd itt, a megfelelő biztonsági előírások betartásával a tervek szerint a sportpálya felőli, már meglévő aszfaltos részre tereli a kerékpáros fogalmat.

Innen az aszfaltos burkolat szélesítésre kerül egészen Becsehelyig, s az OWI Zala Bt-vel szembeni kerékpárúton egy levezetés is kialakításra kerül – tette hozzá a polgármester. Nagy vágya a cégnek, hogy gyalogátkelőhely is létesüljön ezen szakaszon, mely biztonságosan átvezetné a 7-es úton az üzembe érkező dolgozókat.

Farkas Szilárd polgármester a lakossági fórumot követően ismét egyeztetést kért a lakossági kérések figyelembevételének megoldására. Az egyeztetések még zajlanak.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek