1 post
Skip to main content

Beköszönt a változókor – mit tegyünk, ha elérkezik a menopauza ideje?

2023. szeptember 16.
Letenye Média

Beköszönt a változókor – mit tegyünk, ha elérkezik a menopauza ideje?

(x) A hölgyek életében két alkalommal történik nagyobb horderejű testi-lelki változás: először a tinédzserkorban, amikor a kislány nővé érik, és másodszor a menopauza idején, amikor is véget ér a termékeny korszak.

Mindkettő rengeteg tünettel jár, de amíg a kiskamaszok örülnek annak, hogy végre “nagylány” válik belőlük, addig az öregedés jeleként beköszöntő klimaxot általában sokkal kevésbé éljük meg pozitívan.

Pedig a változókor nem betegség, épp olyan természetes része az életnek, mint a felnőtté válás. Persze ettől még okozhat kellemetlenségeket, de ezekbe szerencsére nem kell beletörődni, hiszen van segítség: például a Myrobalan gyógynövény-komplexe, amely természetes módon pótolja az ösztrogént.

no valtozokor

A hormonok kusza játéka

Az, hogy kinél mikor kezdődik a menopauza, mindenkinél egyedi, nem lehet előre megjósolni. Némelyeknél már akár a harmincas éveik legvégén elkezdődhet, míg mások már a hatvanhoz járnak közel, amikor megjelennek az első tünetek.

A változások akkor kezdődnek, amikor a petefészkekben lévő hormonreceptorok “kimerülnek.” Ez azzal jár, hogy elmarad a tüszőrepedés, ami miatt kevesebb sárgatesthormon termelődik a szervezetben. Valamint a tüszőérést serkentő hormon szintje is lecsökken, vagyis végeredményként megszűnik a tüszőérés.

Mindez olyan folyamatokat indít el a testben, mely a menstruációs ciklus felborulásához, később teljes megszűnéséhez vezet. Az ösztrogénszint egyre alacsonyabb lesz, és mivel ez az egyik legfontosabb női nemi hormon, rendkívül szerteágazó hatásokat vált ki, például a változókori panaszokért is ő a felelős. 

A megoldás tehát adott: pótolni kell a hiányzó ösztrogént, csak épp az a kérdés, hogy miképp?

A természetes hormonpótlás előnyei

A legtöbb hölgy, amikor a klimax első jeleit érzi (még ha nem is tudja, hogy ez okozza a panaszokat), általában nőgyógyászhoz fordul. Ezzel alapvetően nincs gond, viszont sajnos a nyugati orvoslásban még ma is alkalmazzák a mesterséges hormonterápiát.

A szintetikus készítmények viszont káros mellékhatásokat okoznak, melyek többségére nem azonnal, hanem akár évtizedek múlva derül csak fény. Szerencsére ez a trend lassacskán megfordulni látszik, hiszen egyre több orvos javasolja a természetes fitoösztrogének alkalmazását.

Ezek természetes növényi hatóanyagok, amik a szervezetbe kerülve az ösztrogénhez hasonlóan viselkednek, így képesek ellensúlyozni a túlságosan alacsony hormonszintet. Mindez ahhoz vezet, hogy a klimaxos tünetek nagymértékben lecsökkennek, vagy akár teljesen meg is szűnnek.

Milyen jelek esetén érdemes gyanakodni a változókorra?

A menopauzának van néhány igencsak árulkodó tünete, amit a nők többsége megtapasztal ebben az időszakban.

Az egyik legszembetűnőbb a menstruáció rendszertelenné válása és abbamaradása. Egy másik gyakori panasz az intenzív hőhullámok jelentkezése, mely hirtelen melegségérzettel, izzadással, kipirulással jár.

A változókorban lévő nők emellett gyakran tapasztalnak éjszakai verejtékezést, illetve szélsőséges hangulatváltozásokat is.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek