Melyek a legegészségesebb zöldségek?
Melyek a legegészségesebb zöldségek?
(x) Azt mindenki tudja, hogy a gyümölcsök és zöldségek az egészséges táplálkozás alapját képezik, de hogy melyikből érdemes igazán sokat fogyasztani, az már nehezebb kérdés.
Cikkünkben viszont most összeszedtünk 8 olyan zöldséget, melyeknek az egészségre gyakorolt hatásai kiemelkedőek, ráadásul itthon is megteremnek, ezért egyszerűen beszerezhetőek akár a termelői piacokon is. Rengeteg finomságot készíthetsz belőlük, a táplálkozással kapcsolatos további hasznos tippekért pedig keresd fel a Bien.hu táplálkozás rovatát!
Hagyma
A hagymában található quercetin nevű vegyület egy erős antioxidáns, vagyis segít semlegesíteni a káros szabad gyökök hatásait. Egyes kutatások szerint ráadásul rákmegelőző hatással is bír.
Érdemes friss, zsenge újhagyma formájában fogyasztani, mert így még nincs olyan intenzív íze. Persze a hagymás lehelet nem épp gusztusos, de ha sütve vagy párolva fogyasztod, akkor nem kell ettől tartani.
Articsóka
A külseje bár furcsa, de annál finomabb és persze egészségesebb. Sok szilimarin található ugyanis benne, ami ugyancsak antioxidáns hatással bír, szabályozza a koleszterinszintet, valamint segít megelőzni a bőrrák kialakulását.
Brokkoli
Igen gazdag béta-karotinban, C-vitaminban és szulforafánban. Ez utóbbi egyes tanulmányok szerint még a mellrák ellen is véd. Azonban figyelj arra, hogy ne főzd teljesen puhára, a legjobb, ha csak roppanósra párolod, így benne maradnak az értékes vitaminok és tápanyagok!
Gyömbér
Remek természetes orvosság a migrén, az ízületi gyulladás, a megfázás és a gyomorpanaszok kezelésére, hiszen természetes fájdalomcsillapító és gyulladásgátló összetevőket tartalmaz. Ízesítsd vele a teádat, szórd ételbe vagy salátába, vagy ha bírod a csípős ízét, akkor fogyassz belőle egy keveset önmagában!
Spenót
Sokak számára mumusnak számít a gyerekkori rossz emlékek miatt, de szerencsére nemcsak visszataszító kinézetű és ízű, borzalmas zöld főzeléket lehet készíteni belőle, hanem számos igazán finom fogást is.
És érdemes is sokat fogyasztani belőle, hiszen rengeteg lutein és karotinoid található benne, ami a szem és a bőr egészségéért felel.
Kínai kel
Főleg nőknek érdemes belőle sokat fogyasztani, ugyanis igen gazdag indolokban és brassininben, melyek csökkentik a mellrák kialakulásának esélyét, és a túl magas ösztrogénszintet. Kalóriatartalma is igen alacsony, így jó sokat falatozhatsz belőle.
Sütőtök
Igazi vitaminbomba tele C-vitaminnal, béta-karotinnal és egyéb hasznos tápanyagokkal! Sütve is nagyon finom, de rendkívül ízletes krémleves készíthető belőle, valamint salátákba és süteményekbe is teheted.
Fokhagyma
A magyar konyha egyik alapvető hozzávalója kénben gazdag (ennek köszönhető a jellegzetes íze és illata is), ezáltal igen hatásosan csökkenti a “rossz” koleszterinek színtjét, mérsékli a vérnyomást, és segít megelőzni a gyomor- és bélrák kialakulását. Próbáld ki megsütve, pirítósra kenve, isteni csemege!