1 post
Skip to main content

A csípőfájdalom kezelése – okok, tünetek, kezelési módok

2023. április 26.
Letenye Média

A csípőfájdalom kezelése – okok, tünetek, kezelési módok

(x) A csípő az egyik legnagyobb teherviselő ízület, ezért is gyakori annak fájdalma. Mivel fontos szerepet játszik a mobilitás fenntartásában megnehezítheti a mindennapi tevékenységeket, mint a felkelés az ágyból, a séta vagy a lépcsőzés, a futásról nem is beszélve. Súlyos esetekben előfordulhat, hogy az érintett nem tud mozogni, vagy nem tud ránehezedni a csípőre.

Az emberi csípőízület egy meglehetősen összetett gömbízület, amely elengedhetetlen a napi tevékenységekhez, például az álláshoz és a járáshoz. Ezért, ha csípőfájdalom jelentkezik, az súlyos kényelmetlenséget okozhat, ami lehet gyulladás, sérülések vagy csípőprobléma miatt. Bármely életkorú embernél előfordulhat, de az idősebbeknél nagyobb valószínűséggel alakul ki, de a csípőjüket minden irányba mozgató táncosok, tornászok és más sportolók is hajlamosabbak a csípősérülésekre a túlzott igénybevétel miatt.

csipofajdalom

Mi a fájdalom oka?

Mivel számos betegség tünete, lokalizációja fontos az előfordulásához vezető ok meghatározásában. Mint a test egyik legstabilabb ízülete, nagyon fontos ahhoz, hogy függőleges és mozgékony helyzetben tartson. Mivel azonban a test súlyának nagy része a csípőn nyugszik, fájdalmat okozhat az izmokban, az inakban vagy a bursában (folyadékkal teli üregek, amelyek lengéscsillapítóként működnek az ízületekben).

Legtöbbször nagyon egyszerű magyarázata van, például ha túlhajszoltad magad fizikai aktivitás közben. Ilyene esetben a fájdalmat általában megnyúlt vagy gyulladt lágyrészek, például inak okozzák, és gyakran néhány napon belül elmúlik. A kiváltó okoktól független a pihenés, a gyulladáscsökkentő gyógyszerek és a jég is segíthet a csípőfájdalmak enyhítésében. A súlyosabb sérüléseket viszont érdemes gyógytornával vagy manuálterápiával kezelni, hogy elkerülhető legyen a műtét.

A csípőfájdalom tünetei

A csípőprobléma konkrét helye segíthet azonosítani a kiváltó okot. Ez magában foglalhatja a csípőízületet körülvevő inak, izmok, szalagok és más lágy szövetek problémáit, vagy a hát alsó részén vagy a gerincben jelentkező problémákat. A csípő külső oldalán fellépő, a comb felső részében vagy a fenék külső oldalára sugárzó fájdalom általában a lágyrészek kóros állapotaihoz kapcsolódik. Bár általában az életkorral függenek össze, megfelelő gondozás hiányában bárkinél ízületi problémák léphetnek fel.

A csípőfájdalom és a Scheuermann-szindróma közötti összefüggés

A gerincoszlop betegsége, amely általában gyermekkorban alakul ki. Nyilván, aki időben észreveszi annak sokkal könnyebb dolga van, viszont sokan a betegség harmadik stádiumában teszik meg az első lépéseket. Ilyenkor a Scheuermann-kór kezelése nehezebb, de a deformitás véglegessége nem jelenti azt, hogy késő, hiszen akárcsak a csípőfájdalmakat, ezt is sikeresen lehet kezelni gyógytornával és/vagy manuálterápiával. Bár a hát deformitása megmarad, de az ágyéki gerincszakaszon érezhető fájdalom mellett jelentkező csípő- és derékfájdalom, illetve nyaki fájdalom egyaránt minimalizálódik.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek