1 post
Skip to main content

Mit vizsgál pontosan egy szemészeti szűrővizsgálat?

2023. február 28.
Letenye Média

Mit vizsgál pontosan egy szemészeti szűrővizsgálat?

(x) Általános, teljes körű szemészeti szűrővizsgálatra tulajdonképpen mindenkinek szüksége van, egy bizonyos kor felett legalábbis biztosan. 40 éves korig elegendő kétévente ellenőriztetni, afelett azonban évente javasolják, hogy megelőzzük az esetleges romlást. Azoknak viszont, akiknél a családban is gyakran előfordult a zöldhályog, mindenképpen évente ajánlott vizsgálaton részt venni.

Ebben a cikkben arról beszélünk, hogy mit is vizsgálnak pontosan ilyenkor.

szemuveg

Mi a szemészeti szűrővizsgálat?

Egy általános szemészeti szűrővizsgálat több mindenre is kiterjed. Egyes központokban korszerű szemészeti műszerekkel végzik el a teljesen átfogó és specializált vizsgálatot. A szaktudással rendelkező szemészeti szakorvos igen fontos ahhoz, hogy a valódi eredményt kapjuk. Mindenekelőtt érdemes időpontot kérni, hogy ne kelljen túl sokat várakozni, azonnal sorra kerüljünk a rendelőben.

A vizsgálat során nézik a fénytörési hibákat távolra, valamint közelre egyaránt. Ilyenkor megtörténik néhány krónikus betegség szűrése, hogy az esetleges problémák időben kiderüljenek, kezelhetőek legyenek. Sokszor ugyanis egyes szemészeti betegségek a korai szakaszban nem igazán okoznak semmilyen panaszt. Ilyen például a cukorbetegség okozta látásromlás, de ide tartozik továbbá a magas vérnyomás, a szürkehályog, illetve a makula degeneráció egyaránt. A látásromlás elkerülése végett tehát nem árt 1-2 évente szemész szakorvoshoz fordulni, így a rendszeres kontroll segít abban, hogy elkerüljük az esetleges operációt.

Sor kerülhet továbbá a részletes tájékoztatásra, a látászavarokra, a szemüveg problémákra, esetleg elvégeznek olyan szűrővizsgálatokat, amik a jogosítványhoz vagy a terhesgondozás alatt szükségesek. A szemészeti vizsgálat ráadásul lehetőséget ad az akut vagy tartós gyulladások diagnosztizálására, amik aztán ezáltal könnyebben kezelhetővé válnak.

Műszeres mérések az általános vizsgálat során

Amikor csak a szokásos szűrővizsgálatra megyünk, akkor a szemész szakorvos több műszeres mérést tart majd szükségesnek. Ilyen a szaruhártya-görbület mérése, az üvegtest biomikroszkópos vizsgálata, valamint a szín és a térlátás vizsgálata. Emellett sor kerülhet a szemfenék, a réslámpa, valamint a szemmozgások vizsgálatára egyaránt. A szakember tudni fogja, hogy az egyes életszakaszokban, életkorban, élethelyzetben milyen műszeres mérésekre van szükség. Fontos azonban, hogy minden panaszt mondjuk el, enélkül ugyanis nem derülhet fény az összes problémára.

Meddig tart egy általános szűrővizsgálat?

A szemészeti konzultáció mindössze 1-1,5 órát vesz igénybe. Persze vannak esetek, amikor ennél hosszabb ideig is eltarthat a vizsgálat, hiszen a megfelelő eredmények érdekében egyes esetekben pupillatágításra is szükség lehet. Ezt a rendelőkben általában szemcseppel végzik el, amely után 2-3 után nem lesz olyan a látásunk, így fényérzékenységgel számolhatunk. Autóval érkező páciensek tehát mindenképpen hozzanak magukkal valakit, aki haza tudja vinni őket.

Mivel kell készülni?

A szemészeti szűrővizsgálat esetében nincsen szükség túlzottan alapos készülésre, azonban néhány dologra nem árt ügyelni, mielőtt útnak indulunk. Mindenképpen vigyük magunkkal az iratainkat, TAJ kártyát, valamint, aki szed valamilyen gyógyszert, az írja össze a listát, hogy a szakorvos azt megnézhesse. Egyes készítmények ugyanis befolyással lehetnek az ember látására.

Emellett nem árt tájékozódni a családban korábban felmerült esetleges szemészeti betegségekről, mint a daganat, szürkehályog, esetleg a zöldhályog. Ez ugyanis szintén hatással lehet a tünetek megjelenésére. Akkut probléma kapcsán pedig gondoljuk át, hogy mikor kezdődtek a panaszok, mennyire intenzívek, minek hatására jobb vagy rosszabb a helyzet.

Szemüvegesként ne hagyjuk otthon a szemüveget, kontaktlencsét, annak adatait. Viszont amennyiben utóbbit viseljük, sose érkezzünk benne. A legjobb, ha a kezelés előtt pár napig nem használjuk, így sokkal jobb, biztosabb eredményeket kapunk majd. Emellett írjuk fel kérdéseinket, hogy mindenről informálódni tudjunk a szakorvostól.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek