1 post
Skip to main content

Idén is várható influenzaszerű megbetegedés

2022. november 04.
Letenye Média

Idén is várható influenzaszerű megbetegedés

Az őszi-téli szezon várhatóan újra magával hozza az influenzajárványt, az influenzaszerű megbetegedéseket és az esetleges szövődményeket. Azonban tudatos felkészüléssel és néhány óvintézkedéssel csökkenthetők a lehetséges kockázatok. A felnőttek között az idősebb korosztály tagjainak, illetve a krónikus betegséggel élőknek különösen ajánlott konzultálni kezelőorvosukkal a légúti fertőzések megelőzésének lehetőségeiről a súlyosabb megbetegedések elkerülése érdekében.

A légúti vírusfertőzések “megágyazhatnak” a bakteriális társfertőzéseknek

influenza

A légutakon keresztül, cseppfertőzéssel terjedő influenzavírus fokozott egészségügyi kockázattal járhat a magyar lakosság egy jelentős része számára, ugyanis a légúti vírusfertőzések valósággal “megágyazhatnak” a bakteriális társfertőzéseknek. Az influenza fertőzések több mint 35%-nál kialakulhat pneumococcus baktérium okozta társfertőzés, mely akár súlyos, kórházi kezeléssel járó tüdőgyulladással járhat.

Éppen ezért fontos, hogy az egyre hűvösebbé és csapadékosabbá váló őszi időszakban megfelelően készüljünk fel az influenzaszezon érkezésére. Ez különösen ajánlott az idősebb korosztály, bizonyos krónikus betegséggel élők (szívbetegek, tüdőbetegek, cukorbetegek), valamint a gyengült vagy károsodott immunrendszerű emberek számára, akik az átlagosnál jobban ki lehetnek téve az influenza megbetegedés veszélyének.

Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy az influenza vírus vagy az esetlegesen társfertőzésként megjelenő pneumococcus baktérium által okozott súlyos megbetegedések, például kórházi kezelést igénylő tüdőgyulladás megelőzésében segíthetnek a védőoltások. A pneumococcus okozta tüdőgyulladás egy példa az influenzával kapcsolatos súlyos szövődményekre, a megelőzéssel kapcsolatban érdemes az influenza szezon előtt a háziorvossal konzultálni.

A védőoltások számos, potenciálisan súlyos fertőző betegség, például az influenza vagy a pneumococcus okozta tüdőgyulladás kialakulásának és tovább terjedésének az esélyét segíthetik csökkenteni.

A védőoltások mellett egyéb odafigyelés is segíthet a légúti fertőzések elkerülésére. Fontos, hogy megfelelő távolságot tartsunk olyan emberektől, akik légúti tüneteket mutatnak, ezen kívül mossunk gyakran kezet, ügyeljünk a közös használatú felületek tisztaságára, és ha krónikus betegségünk van, mindenképpen járjunk rendszeres orvosi konzultációra - közölte honlapunkkal a Pfizer Magyarország.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek