1 post
Skip to main content

Scoliosis, avagy a gerincferdülés tünetei és okai

2024. június 11.
Letenye Média

Scoliosis, avagy a gerincferdülés tünetei és okai

(x) Egyre több gyermeknél, tinédzsernél és fiatalnál diagnosztizálnak gerincferdülést. Tény, hogy lehet gerincferdülésünk, miközben nem érzünk kellemetlenséget vagy problémát. Súlyosabb gerincferdülés esetén viszont érezhető a fájdalom, de egy sor következmény is lehet az egész csont- és ízületi rendszerre, még a belső szervek – például a szív és a tüdő – helyes működésére is.

A gerincferdülést a gerinc oldalirányú görbülete jellemzi. Ez az állapot a gerinc bármely részét érintheti, de a leginkább érintett területek az ágyéki vagy a mellkas, aminek természetes kezeléséről bővebben olvashatsz a https://gyor.mozgasklinika.hu/gyogytorna oldalon.

Általánosságban elmondható, hogy a gyermekek és serdülők gerincferdülése nem igényel kezelést, hanem a gyermek növekedésével vagy a folyamatos sportolás, valamint a gerinc- és hasizmok erősítésével korrigálhatja magát. Egyes esetekben azonban a gerincferdülés fizioterápiát, vagy nagyon ritkán akár műtétet is igényelhet.

A gerincferdülésben szenvedő személy prognózisa attól függően változik, hogy milyen korán diagnosztizálják és kezelik a problémát. Ha a görbület alakja hasonló az S betűhöz, akkor a helyzet is súlyosabb!

gerincferdules no seoklikk pr 2024 junius 11

(Fotó: Freepik)

Mi az a gerincferdülés?

A gerincferdülés az az állapot, amikor a gerincet a „C” vagy az „S” betű alakjára görbíti. A legtöbb szakértő úgy véli, hogy a gerincferdülésnek három kategóriája van.

 • Idiopátiás – a leggyakoribb típus. Az ok ismeretlen, vagy nincs egyetlen tényező, amely hozzájárulna a betegség kialakulásához;
 • Veleszületett;
 • Neuromuszkuláris;

A gerincferdülés okai

A gerincferdülés bármely életkorban előfordulhat, de gyakoribb 10-15 éves korban. Még az orvosok sem mindig tudják, mi váltja ki a gerincferdülést, de úgy tűnik, hogy az örökletes tényező fontos szerepet játszik.

Ritkábban a gerincferdülést a következők okozhatják:

 • születési rendellenességek – veleszületett gerincferdülés, a gerinc csontjai nem megfelelően alakulnak ki az anyaméhben;
 • bizonyos neuromuszkuláris állapotok – például agyi bénulás vagy izomdisztrófia;
 • a gerinc elhasználódása az életkorral (degeneratív gerincferdülés) – idősebb felnőtteket érint;
 • gerinc sérülései;

A scoliosis kockázati tényezői általában a következőek:

 • életkor – a jelek és tünetek általában serdülőkorban kezdődnek;
 • nem – bár mind a fiúkban, mind a lányokban azonos mértékben alakul ki enyhe gerincferdülés, a lányoknál nagyobb a kockázata annak, hogy ez a görbület súlyosbodik és kezelést igényel;

A scoliosis jelei és tünetei a következők lehetnek:

 • a fej kissé oldalra van fordítva;
 • a bordaív nem szimmetrikus – az egyik oldali bordák magasabbak, mint a másik oldalon;
 • az egyik csípő magasabban van, mint a másik;
 • az egyik váll magasabban van, mint a másik;
 • a betegnek az egyik oldalra dőlt testtartása van;
 • a lábak nem egyforma hosszúak;

Mikor kell szakemberhez fordulni?

A szakorvos először fizikális vizsgálatot végez, amely során fel kell állni, majd lehajolni, hogy megnézze, hogy a bordaív egyik oldala kiemelkedőbb-e, mint a másik. Az orvos neurológiai vizsgálatot is végezhet a következők ellenőrzésére: izomgyengeség, zsibbadás, kóros reflexek. A képalkotó vizsgálatok, például a röntgensugarak megerősíthetik a gerincferdülés diagnózisát, és feltárhatják a gerinc görbületének súlyosságát. Az ultrahang egy másik lehetőség, bár lehet, hogy kevésbé pontos a súlyosság meghatározásában.

A scoliosis enyhe formájával diagnosztizált gyermekek általában nem igényelnek kezelést. Ha viszont szükség esetén nem kezelik, a gerincferdülés súlyosbodhat, és súlyos fizikai és érzelmi szövődményekhez vezethet. Súlyos gerincferdülés, ahol a görbület meghaladja az 50 fokot, a gerinc elfordulását okozhatja, ami csökkent tüdőkapacitáshoz és szívproblémákhoz vezethet. Időben történő kezelése által viszont elkerülhető a komoly orvosi beavatkozás, és gyógytornával is sikeresen korrigálható a probléma gyökere!


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek