1 post
Skip to main content

Segítik a betegek korai hozzáférését a legújabb daganatellenes gyógyszeres kezelésekhez

2024. május 29.
Letenye Média

Segítik a betegek korai hozzáférését a legújabb daganatellenes gyógyszeres kezelésekhez

Az Országos Onkológiai Intézet (OOI) és az MSD Pharma Hungary Kft. (MSD) stratégiai együttműködési megállapodást kötött, amely segíti a betegek korai hozzáférését a legújabb daganatellenes gyógyszeres kezelésekhez.

Klinikai vizsgálatokra irányuló stratégiai együttműködési megállapodást kötött az Országos Onkológiai Intézet (OOI) és az MSD Pharma Hungary Kft. (MSD). A kooperáció a vizsgálatok gyorsabb elindításán, valamint a kutatásokban résztvevők számának növelésén keresztül segíti a betegeket az innovatív daganatellenes gyógyszeres kezelésekhez. Mindennek a klinikai kutatások májusi világnapja ad kiemelt aktualitást, hiszen ilyen vizsgálatok nélkül nem lennének biztonságos, hatékony gyógyszerek.

Orszagos Onkologiai Intezet MSD Pharma Hungary

A kutatás-fejlesztési célú szerződést Prof. Dr. Polgár Csaba, az OOI Főigazgatója, Dr. Simonyikné Illés Erzsébet, az OOI gazdasági igazgatója, valamint Dr. Barótfi Szabolcs, az MSD klinikai kutatási igazgatója írta alá.

"A hazai klinikai kutatások és tapasztalatok gyorsítják a gyógyszerek elérhetőségét és finanszírozását, ezáltal javítva a betegek életminőségét és túlélési esélyeit. Közös célunk, hogy minél előbb elérhetővé tegyük a legújabb kezeléseket, emelve ezzel az egészségügy színvonalát. Fontosnak tartjuk a daganatok korai felismerését és kezelését, mivel ez javítja a betegek teljes gyógyulásának esélyét. A fázis I-II klinikai vizsgálatok lehetőséget biztosítanak az innovatív terápiák korai alkalmazására és tapasztalatszerzésre, ami segíthet a szélesebb körű gyógyító kezelések hazai elérhetőségének és alkalmazásának előmozdításában. A klinikai vizsgálatokban a szponzoráló cégek által biztosított gyógyszerek tehermentesítik a NEAK forrásokat, jelentős plusz bevételt jelentenek az Intézetnek és végül, de nem utolsó sorban hozzájárulnak az Európai Rákintézetek Szövetsége (OECI, Organization of European Cancer Institutes) által immár negyedik ízben elnyert komprehenzív onkológiai központ cím megtartásához is, aminek egyik feltétele, hogy a betegek legalább 10%-át klinikai vizsgálat keretében kezelje az Intézet."- mondta Prof. Dr. Polgár Csaba, az OOI Főigazgatója.

Szinte a kezdetektől dolgozunk együtt az Országos Onkológiai Intézettel. Az elmúlt nyolc évben összesen 42 klinikai vizsgálatban vettünk közösen részt. Jelenleg 25 vizsgálatunk zajlik az Intézetben, 160 beteg és 10 vizsgálatvezető bevonásával. Ezeknek a vizsgálatoknak a 28%-a korai, a többi későbbi fázisú, melyek nagyszámú ráktípust érintenek, mint például a tüdő, gyomor-bélrendszeri, húgyúti, nőgyógyászati, emlő- vagy fej-nyaki daganatok. Az Intézet ’fázis I.’ centruma kiemelt szerepet tölt be az MSD innovatív onkológiai készítményeinek korai tesztelésében. A célunk, hogy minél több rákbeteg minél hamarabb hozzáférhessen az új gyógymódokhoz. Az Országos Onkológiai Intézettel közösen végzett klinikai vizsgálataink nem csupán új, hatékony terápiák kifejlesztése miatt fontosak. Ezek révén a kutatók megbízható bizonyítékokat gyűjthetnek új diagnosztikai módszerek és beavatkozások értékeléséről, ami javíthatja az onkológiai betegségek korai felismerését és a betegek életkilátásait” – tette hozzá dr. Barótfi Szabolcs, az MSD magyarországi klinikai kutatási igazgatója.

Orszagos Onkologiai Intezet MSD Pharma Hungary 2

Isabel Marieluise Gruber, az MSD magyarországi ügyvezetője a stratégiai együttműködésről a következőket tartja fontosnak kiemelni:„együttműködésünk célja nemcsak a klinikai vizsgálatok számának növelése, hanem az innovatív klinikai vizsgálati eljárások előnyben részesítése, a kutatási koordináció támogatása és az Intézmény igényeire szabott képzési programok biztosítása. Ez a szorosabb kooperáció kutatási programunk jelentős mérföldköve, hiszen célunk, hogy olyan, áttörést jelentő innovációkat hozzunk az onkológiában, amelyek meghosszabbíthatják bizonyos típusú rákbetegek életét. A rák korai felismerésébe, diagnosztizálásába és kezelésébe történő befektetés jobb esélyt ad betegek számára és a betegség gazdasági költségeinek jelentős csökkentését teheti lehetővé.”

Az MSD jelenleg 290 helyszínen 1100 beteg önkéntes szerepvállalásával 85, szigorú etikai és hatósági normák által szabályozott klinikai vizsgálatot folytat Magyarországon, és évente közel 3 milliárd forintot fordít klinikai vizsgálatokra. Ennek kb. egyharmadát gyógyszer formájában biztosítja, amivel a gyógyszerkasszát tehermentesíti. Innovatív gyógyszercégként globálisan éves bevételének több, mint negyedét forgatja vissza kutatás-fejlesztésbe, hazánkban pedig az egyik legjelentősebb kutatási programmal rendelkező gyógyszeripari vállalat.

Az Országos Onkológiai Intézet 88 éve a magyar onkológia kiemelt betegellátási, kutatási, oktatási és módszertani központja. Közép- és Kelet-Európa első komprehenzív onkológiai központjaként az Intézet kiemelt célja a daganatos halálozás csökkentése, a betegek életminőségének javítása, az egyetemi hallgatók, szakorvos-jelöltek képzése, a szakorvosok és szakdolgozók továbbképzése, valamint az onkológiai terápiák fejlesztése az alapkutatástól a klinikai kutatásig - kozölzte honlapunkkal az Országos Onkológiai Intézet. (Fotók: OOI)


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek