1 post
Skip to main content

A prosztata megbetegedéseinek kezelési lehetőségei

2024. február 14.
Letenye Média

A prosztata megbetegedéseinek kezelési lehetőségei

(x) A transzuretrális prosztata rezekció műtéti beavatkozást a prosztatarák és a jóindulatú megnagyobbodás esetén is alkalmazzák. A betegség megjelenési esélye a korral növekszik, eszerint az idősebbek jóval veszélyeztetettebbek. Azonban előfordulhat a fiatalabb korosztályban is.

Mit érdemes tudni a TURP műtét kapcsán?

A Déli Klinika Urológiai Központjában végzett műtétek közül a TURP, azaz a prosztata transzuretrális rezekció az egyik legkorszerűbb kezelési megoldás. Ennek során a daganatot a húgycsövön keresztül távolítják el.

A legnagyobb nehézség a korai felismerésben, hogy eleinte tünetmentes lehet, így a szűrővizsgálatok jelentősége óriási a mielőbbi diagnosztizáláshoz. A daganat kimutatására leggyakrabban PSA (prosztataspecifikus antigén) vérvizsgálatot, valamint a digitális rektális vizsgálatot alkalmazzák. Ezt követően szükségessé válhat szövettani mintavétel is.

prosztata mutet

Milyen kezelési mód javasolt prosztatarák esetén?

A már említett TURP műtét, vagyis a húgycsövön keresztüli eltávolítás több előnyt is tartogathat, szemben a nyílt sebészeti feltárással. Amikor a tumor még a prosztatán belül található, a műtéti beavatkozással nagy eséllyel teljes gyógyulás érhető el. Fontos azonban, hogy minél előbb megtörténjen a diagnosztizálása, amikor még nem haladja meg a határait, nem képez áttéteket.

A transzuretrális prosztata rezekció során egy speciális endoszkópos eszközt használnak, a Déli Klinika Urológiai Központjában full HD minőségű kamerával rendelkezik a resectoscope, ennek köszönhetően a szakorvos precízen át tudja vizsgálni az érintett területet, s ezenfelül az eszközön elektromos vágókacs is megtalálható, amellyel megoldható a vágás, az erek lezárása, valamint a vérzéscsillapítás is. Az operáció után a vizelési panaszok javulnak, a tünetek mérséklődnek, a vizelet sugara is erősödhet.

A jóindulatú prosztata-megnagyobbodás kezelése

Amennyiben benignus hiperpláziáról van szó, a Déli Klinika Urológiai Központjában lézeres műtéti kezelést is kínálnak ennek orvoslására. Az innovatív LIFE lézerrendszer segítségével pontosan, célzottan “elpárologtatható” az érintett szövetrész, ezáltal a vizelési panaszokat kiváltó ok megszüntethető, miközben a környező szövetek épek maradnak.

A lézeres kezelés előnyei, hogy minimális vérzéssel jár csupán, kíméletes, mégis hatékony, gyors javulást eredményez. Mellette szól, hogy alacsony a kockázata a szövődményeknek, rövidebb gyógyulási idővel számolhatunk, kevésbé megterhelő, ugyanakkor már a műtétet követő napokban pozitív változások észlelhetők.

Enyhe, középsúlyos tünetek meglétekor számításba jöhet még a REZÜM vízgőzterápia, amely szintén minimálisan invazív beavatkozás. Ez esetben rádiófrekvenciás energiával hoznak létre vízgőzt, amelyet a prosztatasejtek elpusztítására vetnek be.

Annak érdekében, hogy valóban a legmegfelelőbb kezelés kerüljön kiválasztásra, forduljon Ön is bizalommal a Déli Klinika Urológiai Központ szakembereihez!


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek