1 post
Skip to main content

Szemszárazság sajttól, avagy mi az a hisztamin intolerancia?

2024. február 14.
Letenye Média

Szemszárazság sajttól, avagy mi az a hisztamin intolerancia?

(x) A címünk meglepő lehet, de a valóság pedig tényleg az, hogy létezik egy olyan betegség, amelyben akár a címben leírt eset is előfordulhat. Ez a betegség a hisztamin intolerancia és meglepően sok embert érint, köztük bőven olyanokat is, akik nem tudnak róla, vagy nem is gondolnak rá.

Alapból elmondható, hogy a hisztamin intoleranciát számos dolog okozhatja. A bélrendszer rossz állapota, a hisztamint lebontó enzimek csökkent mennyisége, vagy helytelen működése, de még az alkatunk és a hormonrendszerünk is közrejátszik a betegségben. De kialakulhat akár egy kezeletlen gyermekkori intoleranciából és allergiából is.

A csökkent hisztamin bontási képességnek nem fő tünete a szemszárazság, mégis nagyon gyakran jelen van kísérő szimptómaként. A szakirodalom szerint a fő tünetek közé a bőrpír, az ekcéma, az orrfolyás, torokviszketés, puffadás, fejfájás, hasmenés tartozik. Ahogy látjuk a tünetek főként a nyálkahártyákra, az emésztőrendszerre és az idegrendszerre hatnak. 

A szemszárazság ugyan nincs kiemelve, a páciensek mégis sokszor számolnak be róla. Egy tematikus fórumon volt, aki így írt erről: “A szemszárazság - sajnos - alap, az a ritka, ha épp nincs.”

lezeres szemmutet

Milyen folyamatok mennek végbe?

Amikor allergénnel találkozik a szervezet, hisztamin szabadul fel. Ezen felül rengeteg ételben megtalálható, például a halban, az alkoholban, a sajtokban - így bevihetjük étkezés alatt is. Ráadásul olyan anyagokat is bejuttathatunk egy-egy vacsora alkalmával, amelyek gátolják a hisztamin lebontást. Hisztamin intoleranciában ez a három dolog összeadódik. Ez a tripla stresszor a szervezet számára vészjelző és egyidejűleg a gyulladásos citokinek száma is fokozódik. A gyulladás mértéke pedig együtt nő a hisztamin mennyiségével.

A hisztamin intoleranciát úgy kell elképzelni, mintha lenne a szervezetben egy nagy edény, ami folyamatosan telítődik. Egy ideig lehet, hogy észre sem veszik a problémát az érintettek, de mire megtelik az edény, az emésztőrendszeri tünetek mellett, múlni nem akaró szemviszketés és szemszárazság kínozhatja őket. Az előbbi szimptómákon túl, még a homályos látás is gyakori vendégükké válhat azoknak, akik ezzel az egészségi problémával küzdenek.

Egy érintett így fogalmaz a jelenséggel kapcsolatban:

“A szemre is hatással van, igen. Ha hisztaminos vagyok rögtön megjelenik a homályos látás és a szemszárazság. Olyan, mintha lenne valami a szememben .... de mindez elmúlik ha csökken a vérben a hisztamin.”

Az “edény-effektuson” kívül jellemző még, hogy különböző ételek, italok más tünetet váltanak ki. Előfordulhat, hogy az egyik élelmiszer migrént és szorongást vált ki, a másik pedig szemszárazságot. 

Tehát kétféleképpen válthatja ki a hisztamin intolerancia a látószervünket érintő tüneteket:

  1. Túl sok hisztamin gyűlt össze
  2. Kifejezetten olyat fogyasztottunk, amelyre így reagál a szervezet.

Sőt, ha nem kezeljük a hisztamin intoleranciát, akkor elindulhat egy sor olyan “öngerjesztő” folyamat, amely nagyon gyakran autoimmun betegséggé alakul. Ezekben az esetekben viszont már nem tünetként beszélünk a szemszárazságról, hanem szindrómaként, mely folyamatosan jelen van, és így már nagyban megnehezíti a mindennapokat.

Hogyan kezeljük a szemszárazságot? 

Ha kialakult a szemszárazság, akkor nem szabad bagatellizálni, hiszen hosszú távon egyre jobban akadályozhat minket akár a munkavégzésben is. A mielőbbi kezelés rendkívül fontos.

A Focus Medicalnál a lézeres szemműtétek mellett elérhető egy olyan non-invazív és tartós eljárás, ami klinikailag bizonyítottan stabilizálja a könnyfilmet, fokozza a könnytermelést és javítja a száraz szem tüneteit a könnytermelésért felelős sejtek természetes regenerációja révén. 

A Quantum Molecular Resonance (QMR) elven működő kezelés alatt 20 percet kell egy szemmaszk alatt tölteni, amely inkább kelti a relaxáció érzetét, mint egy szemészeti eljárásét.  A terápia hosszú távú hatással bír, mely már az első kezelés után oldja a korábban szűnni nem akaró égő érzést a szemben.

Mi a titka a Rexon-Eye kezelésnek?

A kezelés klinikailag bizonyítottan stabilizálja a könnyfilmet, fokozza a könnytermelést és javítja a száraz szem tüneteit a könnytermelésért felelős sejtek természetes regenerációja révén. Ezek a mirigyek kulcsfontosságúak a könnyfilm stabilitásának megőrzésében, amely óvja látását és a szem egészségét. A kezelés javítja és fokozza a könnymirigyek természetes könnytermelő képességét, amely a szem hidratáltságához és egészségéhez szükséges. A Rexon-Eye terápia (LINK: rexon-eye) tartós, hosszan tartó előnyöket biztosít regeneráló tulajdonságainak köszönhetően. A kezelések után egy-másfél év tünetmentesség vagy a panaszok számottevő javulása várható. Ezt követően a kezelés ismételhető.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek