1 post
Skip to main content

Téged is megigéz a barokk stílus?

2023. november 17.
Letenye Média

Téged is megigéz a barokk stílus?

 (x) Régen minden jobb volt. Hányszor halljuk ezt a mondatot, igaz? Gyakorlatilag bármilyen kontextusban megállja a helyét. Mi most mégis a lakberendezésre gondolunk. Hiszen míg korábban a fényűzés, a pompa sokszor a funkcionalitást is felülírta, addig ma már a funkció az elsődleges, és csak mostanában kezdett nagyobb hangsúly helyeződni a stílusra, az esztétikumra is.

Talán nem véletlen, hogy ma már minden magára valamit is adó bútoráruház minden stílusirányzat híveinek tartogat meglepetéseket! Most már csak az otthonteremtőkön a világ szeme: melyik stílusirányzat mellett teszik le a voksukat?

A barokkos elegancia örök

Hol máshol tud legjobban kidomborodni az elegancia, ha nem a Prémium bútoráruház étkezőasztalaiban? Persze minden más helyiségben is visszaköszön ez a pazar stílus, amely méltán szerzett magának örök életet, így akár a fotel, a kanapé vagy éppen az étkező bútorait is választhatod barokkos változatban.

A reneszánszot követően a barokk teljesen más stílust képviselt: bonyolult formák és gazdag díszítés jellemezte az ebben a stílusban épült házakat és az ebben a stílusban készült bútorokat is.

A letisztultságtól távol áll, mégsem érezzük túlzónak, ugyanis kiváló mértékkel vitték túlzásba a díszítést és a bonyolult mintákat. Nehéz megtalálni ezt a kényes egyensúlyt, így mindenképpen érdemes profikra hagyatkozni, ha a barokkot szeretnéd az otthonodba csempészni.

regi butor

A barokk újratöltve hódít!

Persze nem a harmadik évezredben járnánk, ha ne lenne meg az elegáns barokknak az újratöltött, fiatalosított, modernizált változata. Ezt hívjuk neobarokknak, és távolról sem azt a nyugodt eleganciát sugallja, mint az idősebb testvére. 

Ez a stílus sokkal inkább rejti magában a fiatalos lendületet, az élénk és mozgalmas enteriőrt. Ám míg kényelmesen passzol látszólag nem illő elemekkel is, óvatosan kell adagolni. A túl sok már inkább a giccs és a gagyi irányába megy el - az izgalmas egyediség helyett.

Fontos kiemelni - kiváltképp az étkezőasztalok esetében -, hogy leggyakrabban diófából valósítható meg a barokk stílus, ugyanis ez az a faanyag, ami a legkönnyebben megmunkálható.

Csínján bánj mindennel!

Bár a barokk szóhoz már eleve hozzátapad a túlzás szócska, azért mindenkit óva intünk attól, hogy maga túlzásba essen. 

Míg a klasszikus barokk elegancia nagy teret követel, és szépen, elegánsan belesimul a helyiségekbe, addig a neobarokkal egy fokkal óvatosabban kell bánni. Ha ugyanis túl sok ilyen jellegű bútort zsúfolsz be egy adott helyiségbe, akkor nem a stílusosságról, hanem a gagyiságról fog árulkodni az otthonod.

Éppen ezért érdemes egy-egy hangsúlyosabb bútordarabot választani, amelyről visszaköszön a barokk cirkalmassága, és ugyanúgy egyetlen falat érdemes cirádás tapétával borítani, a többit pedig színben harmonizálóan egyszínűre hagyni, hogy segítsen kiemelni a helyiség ékkövét!


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek