1 post
Skip to main content

Milyen az ideális szoba WC?

2023. november 16.
Letenye Média

Milyen az ideális szoba WC?

(x) A szoba WC-k a tartósan mozgáskorlátozott személyek, illetve az önellátásra alig vagy egyáltalán nem képes betegek számára jelentenek rendkívül nagy segítséget. Ezekben az esetekben a mellékhelyiség megközelítése nehézkes, viszont nagyszerű megoldást nyújtanak az erre a célra fejlesztett higiéniás eszközök.

Milyen típusai ismertek?

A Rehaker.hu kínálatában szoba WC-k széles választékából válogathatunk, melyek mindegyike egyszerűen tisztítható, így nem okoz nehézséget a mindennapos takarításuk. Széles körben alkalmazhatók, nemcsak otthoni környezetben, hanem szociális intézményekben és kórházakban is.

Nézzük meg, hogy milyen típusok érhetők el, s ezek miben különböznek egymástól: először is gondoljuk át, hogy gördíthető vagy fix, kerék nélküli változat lenne ideálisabb. Milyen egyéni igényei vannak a gondozottnak, milyen az állapota? Összecsukható, szétszedhető kivitelű legyen a szoba WC, esetleg állítható magasságú? Ne feledkezzünk meg az eszköz terhelhetőségéről, illetve az ülőfelület méretéről sem! Klasszikus típust szeretnénk vagy többfunkciós terméket, amely zuhanyszékként is funkcionál, illetve a felállást is segíti?

nyugdijas 2023

Lényeges kérdés továbbá az alapanyag, a kivitel, valamint a tárolóedény kapacitása. Eltérések tapasztalhatók a vödör méretében, az ülőfelület típusában, egyes változatok párnázottak. Némelyik eszköz felhajtható karfás, vagy akár WC magasítóként is alkalmazható.

Melyik változat mikor ideális?

A gördíthető szoba WC-k kisebb helyváltoztatásra alkalmasak, azonban nem használhatók kerekesszékként. A gurulós kivitel célja, hogy egyszerűen mozgathassuk, ha az adott helyiség másik szegletében szeretnénk elhelyezni, de nem a beteg személy szállítására tervezték. Elérhetők összecsukható és fix típusok egyaránt, például az RS-32 szobai WC székké alakítható egy habszivacs ülőlappal segítségével.

Az összecsukható változat előnyös lehet, ha helytakarékos megoldásra vágyunk, ez esetben általában eltávolíthatók vagy felhajhatók az egyes elemei, például a karfa. A háttámla és az ülőke pedig kiszedhető.

3 az 1-ben megoldás: egy efféle eszköz használható kapaszkodóként, azaz kiváló biztonsági támasz, sőt, alkalmazható WC magasítóként is a klasszikus rendeltetése mellett.

Ugyanakkor beszerezhetünk multifunkciós segédeszközt, amely zuhanyszékként is megállja a helyét, valamint kerekesszékként is. Ilyen például a Meyra McWet termék.

4 az 1-ben opció, amikor a szoba WC-vel egy magasítót, egy kapaszkodót, illetve egy zuhanyszéket is kapunk. 

Egyéni igények, különböző élethelyzetek

A legmegfelelőbb kiválasztásához mindenképpen szem előtt tartandó a gondozott állapota, mozgáskorlátozottsági szintje, az ápolási körülmények, valamint az egyéni igények, személyes kérések egyaránt.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek