1 post
Skip to main content

A szerencsejáték történelmi evolúciója Magyarországon

2023. november 15.
Letenye Média

A szerencsejáték történelmi evolúciója Magyarországon

Magyarország történelme során a szerencsejáték mindig is fontos szerepet játszott, és természetesen az idők alatt rengeteg változáson és fejlődésen ment keresztül. A szerencsejáték különböző formái alakultak ki: a korábban csak baráti társaságok körében játszott kártyajátékokat a kaszinók intézményesítették még Széchenyi idején, de aztán egy évszázaddal később, a szocializmusban a szerencsejáték sokáig tiltott tevékenységnek minősült. Azóta pedig már megjelentek az online kaszinók is, amelyek asztali játékokat, online nyerőgépeket és élő játékokat kínálnak a játékosoknak. Mivel ma már olyan sok van ezekből, a bőség zavarában nem mindig könnyű eligazodni. Az online szerencsejáték-webhelyek értékelő oldalai pont erre valók, hiszen objektív szempontok alapján vizsgálják a netes játéktermeket. A legfontosabb, hogy olyan oldalt válassz, amely biztonságos, licenccel rendelkezik, és a játékkínálata is megfelelő számodra.

kaszino 2023

(1. forrás: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/kaszino-asztal-jatekosok-fedett-6664190/)

A fejlődés tehát egészen elképesztő és rendkívül látványos. Kevés olyan iparág van, ami ilyen sokat változott volna az elmúlt néhány évtizedben. De mi történt pontosan ezalatt az időszak alatt? Miben fejlődtek a játékok, és mire számíthatunk a jövőben? Ezekre a kérdésekre keressük a választ ebben a cikkben! Ha érdekel, milyen változásokon ment keresztül a szerencsejáték a kezdetek óta Magyarországon, olvass tovább!

A kezdetek

Ha a szerencsejáték mai formájának eredetét akarjuk megvizsgálni, egészen a 18. századig kell időben visszautaznunk. Ekkor jelentek meg ugyanis az első kaszinók Magyarországon, ám ezeknek a többsége zárt körűen működött, és egyáltalán nem volt egyszerű bejutni. A vendégek között inkább a kiváltságos, magas társadalmi ranggal rendelkező emberek voltak, az alsó- és középosztály nem képviseltette magát ilyen rangos helyeken. Ezekben a kaszinókban hagyományos asztali játékokat játszhattak a vendégek, mint például a rulett, a blackjack, a póker, sőt, még a baccarat is népszerű volt. 

A 19. és 20. század azonban nem volt jó időszak a szerencsejáték számára. A kaszinók korlátozása és kemény megadóztatása miatt sok játékteremnek nem maradt választása: le kellett húzniuk a rolót. Azonban közel sem ez volt a legrosszabb időszak az iparág történetében. A szocializmus ideje alatt ugyanis teljesen illegálissá tették a szerencsejáték minden formáját. A rendszerváltást követően ismét megnyílt az út a kaszinók előtt, és aki emlékszik még erre az időszakra, az jól tudja, hogy ekkor még a kocsmákban is gyakran találkozhattunk a gyümölcsös nyerőgépekkel.

A változások kora: a 20. század vége

A pozitív változások tehát először a 20. század végén jelentek meg, ekkor ugyanis viszonylag laza volt a kaszinók szabályozása, de arra senki sem számított, hogy egy még izgalmasabb időszak következik. A 90-es években ugyanis megjelent az első online kaszinó, persze Magyarországon erről a legtöbb ember még csak nem is hallott, nem hogy játszott volna ilyen oldalon.

El kellett telnie néhány évnek ahhoz, hogy az internetes kaszinók Magyarországon is népszerűek legyenek. Ne feledjük: ekkor még nem volt mindenkinek olyan gyors és stabil netkapcsolata, mint manapság, tehát a hazai technológiának utol kellett érnie a nemzetközi nívót. Ez a 2000-es években szerencsére be is következett, és Magyarországon is elérhetővé váltak az online nyerőgépek és asztali játékok. Ezek azonban még viszonylag kezdetleges játékok voltak, főleg a maiakkal összehasonlítva.

Az online kaszinók evolúciója

Az online kaszinók robbanásszerű fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években, ami az egész iparágat forradalmasította. Az internetnek és az innovatív szoftverfejlesztéseknek köszönhetően ma már senkinek nem okozhat gondot az, hogy otthonról, gyakorlatilag bármilyen eszközről élvezhesse az autentikus kaszinóélményt. Ahogy említettük, az online kaszinók eleinte viszonylag egyszerűek voltak, de az idő múlásával számos fejlődésen mentek keresztül, és ma már ott tartunk, hogy a legtöbb nyerőgép elképesztő grafikával és zenei hatásokkal van felvértezve.

A következő mérföldkő a szerencsejáték történetében az volt, amikor megjelentek az élő kaszinójátékok néhány évvel ezelőtt. Ezeket a játékokat ugyanis valós időben közvetíti egy igazi, hús-vér osztó, a játékosok pedig interaktív módon vehetnek részt a rulett, a póker, a blackjack vagy épp egy játékshow valamelyik változatában. Ez az élmény korábban teljesen elképzelhetetlen lett volna, és nem túlzás azt mondani, hogy a valódi kaszinók hangulatát viszi el az élő kaszinó az otthonokba.

Manapság ha ellátogatunk egy online kaszinóba, azt láthatjuk, hogy számos játékkategória közül választhatunk. Az alábbiak szinte minden netes játékteremben megtalálhatók:

  • nyerőgépek;
  • asztali játékok (blackjack, póker, rulett);
  • crash játékok;
  • élő kaszinó;
  • kenó;
  • bingó;
  • lottó;
  • sportfogadás.

Az tehát biztos, hogy mindenki könnyebben megtalálhatja a maga kedvenc játéktípusát, és ne feledkezzünk meg az online kaszinók legnagyobb előnyéről, vagyis hogy ehhez egy pillanatra sem kell elhagyni az otthonunkat.

Mire számíthatunk a jövőben?

A jövőben az online kaszinók valamennyire kiszoríthatják a hagyományos játéktermeket a piacról, hiszen jóval kényelmesebb, sokrétűbb és jövedelmezőbb megoldást kínálnak a szerencsejátékosoknak. A netes játéktermek pedig fejlődését pedig semmi sem állíthatja meg.

A jövőben valószínűleg még több online kaszinó lesz elérhető a játékosok számára, melyek szinte biztos, hogy mobilbarát felületet fognak kapni. Ez azt jelenti, hogy bármelyik netes szerencsejáték-oldal elérhető lesz egy iOS- vagy Android-eszközön keresztül (a legtöbb oldalon ez már most is így van). Az is valószínűnek tűnik, hogy megjelennek a korszerű fizetési módok az oldalakon, például az e-pénztárcás vagy éppen a kriptovalutás fizetés.

Hogy mi várható a játékok terén? Nos, a szakértők úgy vélik, hamarosan elterjedhetnek a VR és AR alapú kaszinók, vagyis a virtuális és kiterjesztett valóságon alapuló játéktermek. Ez még magasabb szintre emelheti a játékélményt, és teljesen megváltoztathatja az iparágat. Emellett persze az is várható, hogy egyre több élő játék és interaktív cím jelenik meg az online kaszinók kínálatában. Egy biztos: nem fognak unatkozni a szerencsejátékosok a következő néhány évben. 


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek