1 post
Skip to main content

Mitől annyira fogósak a különféle csali pelletek?

2023. augusztus 16.
Letenye Média

Mitől annyira fogósak a különféle csali pelletek?

(x) A cikkben a különféle csali pelletek használatához adunk néhány kézzelfogható praktikus tanácsot. Tesszük ezt abból a megfontolásból, hogy láthatóan egyre több horgász alkalmazza eredményesen ezeket a modern csalétkeket.

Lesz szó az alkalmazás legfőbb tényezőiről, a tudatos választás szempontjairól, a méretről és a színekről is. Úgyhogy nem is húzzuk tovább az időt a felvezetéssel, következzenek inkább maguk a konkrétumok!

Miben rejlik a csali pelletek fogóssága?

A kérdésre leginkább csak összetett választ lehet adni. Egyrészt mindenképp fontos a beltartalom, hisz ezek a horogcsalik egytől egyig úgy készülnek, hogy a célhalak étvágyának maximálisan eleget tegyenek.

Persze más oka is van annak, hogy például a Fishinda csalik, etetőanyagok kategóriájában nem egy horgász keresi őket. Sok múlik a színükön, a méretükön, valamint a fizikai sajátosságaikon is.

A szín azért lényeges, hogy a vízfelszín alatt portyázó halak észrevegyék ezeket a finomságokat. A méret amiatt számít, hogy a hal gond nélkül fel tudja venni magát a pelletet. A fizikai tulajdonság pedig azért elengedhetetlen, hogy a vízoszlop ideális magasságában kellesse magát az ízletes csalétek.

legyezos horgaszat

Milyen halakra horgászhatunk eredményesen csali pelletek segítségével?

A legnépszerűbb célhal bizonyosan a ponty. Már csak amiatt is, mivel a magyarországi békéshalas horgászok zöme rendszerint azért ül ki a vízpartra, mert pontyot, jobban mondva pontyokat szeretne fogni.

De a pellet csalik sokoldalúságát remekül példázza, hogy kárászt, keszegféléket, amurt vagy akár tokhalat is eredményesen lehet fogni velük. Sőt, arra is akad bőven példa, hogy a rablóhalak is felveszik őket.

Külön hozzáadott értékkel ér fel, hogy gyakorlatilag módszertől függetlenül alkalmazhatóak. Remekül passzolnak a népszerű feeder technika alkalmazásához, a hagyományos fenekező módszerhez, de úszós horgászatoknál is szóba jöhetnek.

Néhány tipp a csali pelletek kiválasztásához

A méretet célszerű mindig a célhalakhoz igazítani. A kisebb, 6-8 milliméteres darabokkal inkább a keszegeket és kárászokat lehet jól megfogni. De arra is akad bőven példa, hogy nagytestű pontyok is felveszik az apró szemeket.

Ugyanakkor a 13-15 milliméter feletti változatok már tényleg a nagyobb halak szájméretével kompatibilisek. Színek szempontjából érdemes többféle variációval készülni. Van, hogy a fehér a nyerő, máskor a citromsárga, narancs vagy a piros színekkel tudjuk megfogni a halat.

Ami pedig a halfogást illeti, arról nem szabad megfeledkezni, hogy a csaliválasztás csak egyetlen faktor. Vagyis akkor tud működni, ha precíz etetéssel már magunk elé sikerült csalni a pontyokat, kárászokat és keszegeket. Az etetés mindig alapját képezi az örömpecának, ezért ennek a kialakítása az elsődleges feladat.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek