1 post
Skip to main content

Útmutató a French Press módszerrel történő kávéfőzéshez

2023. július 14.
Letenye Média

Útmutató a French Press módszerrel történő kávéfőzéshez

(x) Az alternatív kávéfőzési eszközök leginkább azért hódították meg ennyire a szívünket, mert bárhova magunkkal tudjuk őket vinni, és ha van még nálunk egy őrlő és némi forró víz, akkor bármikor élvezni tudjuk a kedvenc kávénkat.

Az egyik legismertebb alternatív eszköz a KávéVerzumnál is kapható French Press, amelyről a legtöbbünk tévesen azt gondolja, hogy csak teafőzésre van kitalálva, pedig ez egyáltalán nem így van. Ennek az eszköznek a segítségével egy igazán testes, ízekben gazdag hosszú kávét is könnyedén lehet készíteni.

A rozsdamentes acélból készült szitája ugyanis megfelelően átengedi a kávé oldott részecskéit és illóolajait, amelyek ezt az ellenállhatatlan zamatot biztosítják.

kave 2023

Most pedig nézzük meg, hogyan is kell elkészíteni a French Press kávét!

Ahhoz, hogy harmonikus ízeket tudjunk elérni, a legfontosabb a megfelelő hőmérséklet biztosítása. Ezért első lépésként elő kell készíteni a kávéfőzőt. Forraljunk fel körülbelül 100 ml vizet, öntsük a kávéfőzőbe, és nagyjából 30 mp alatt öblítsük át, hogy felmelegedjen a felülete.

A következő lépés a kávé kimérése, majd pedig a megőrlése. A French Presshez főként a közepes vagy világos pörkölésű kávé a legideálisabb. Ezek ugyanis kevésbé lesznek keserűek a 4 perces áztatási idő alatt.

Ezután frissen le kell őrölni az általunk választott kávét közepes vagy picit durvább szemcséjűre, amelyhez az egyik legideálisabb eszköz az acélkéses kúpos örlő.

Ami pedig a kávé-víz arányát illeti, attól függ, hogy milyen erős feketét szeretnénk főzni. Kiindulásnak a filter kávékhoz is használt 60g/l arányt javasoljuk. Ha ettől erősebb kávéra vágysz akkor lehet emelni az őrölt kávé mennyiségét pl. 14g/200ml. 

Ezután jöhet a víz felmelegítése

Miután a fenti lépésekkel megvagyunk, ideje felmelegíteni a vizet megfelelő hőmérsékletűre, ami körülbelül 90,5 és 96 fok között van valahol.

Fontos, hogy semmiképpen se használjunk 100C°-os vizet, inkább használjunk hőmérőt, hogy tudjuk a pontos hőfokot. Abban az esetben, ha nincs kéznél ilyen eszköz, akkor a lábast vagy vízforralót hagyjuk nagyjából két percig még hűlni, és csak azután öntsük a vizet a French Pressbe!

Töltsük fel a French Presst!

Elérkeztünk az utolsó fázishoz, amely során az előmelegített French Pressbe bele kell tenni a kimért őrölt kávét és körkörös mozdulattal a forró víz egy részét, hogy minden szemcsét érjen a víz.

Majd, ha azt látjuk, hogy a kávéőrlemény elkezd buborékosodni a forró vízben, akkor várjunk körülbelül 30 mp-et! Ezt követően pedig öntsük hozzá a maradék forró vizet, és alaposan keverjük össze egy kanállal!

Ha ez a második körös víz időközben kihűlt volna, akkor érdemes lehet rámelegíteni, hogy ismét elérje a 95-96 fokos hőmérsékletet.

Végső teendők

Rakjuk rá a French Pressre a fedelét, majd 4 percig várjunk! Ha ez az időtartam letelt, akkor elkészült a kávé, amelyet úgy tudunk kitölteni, hogy óvatosan lenyomjuk a szűrőt a kávéfőző aljáig.

Kiemelten fontos, hogy erre odafigyeljünk, mivel ha túl erősen csináljuk, akkor a kávé túlságosan felkavarodhat, és keserűvé teheti az elkészült feketét.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek