1 post
Skip to main content

Itt van velünk a nyári alvatlanság

2023. július 09.
Letenye Média

Itt van velünk a nyári alvatlanság

Az alvásszakemberek által jól ismert és kezelhető jelenség a nyári alvatlanság.

A Magyar Alvás Szövetség tapasztalatai megerősítik a nemzetközi felmérési eredményeket: az emberek alvás ideje átlagban napi húsz perccel is megrövidülhet, így összességében akár több órát is veszíthetünk az alvás időnkből.

alvatlansag

(Fotó: Pexels/Andrea Piacquadio)

Mindezek alapja a biológiai óránk szabályozásában kulcsfontosságú cirkadián ritmus módosulása.Nyáron ez a ciklus felborulhat, később jön az éjszaka, és korábban kezdődik a nappal, a melatonin termelés később indul be, és tovább tart a csúcspont elérése.

Amikor végre mélyen alszunk, újra kisüt a nap, és a melatonin blokkolódik, ami miatt nem tudunk eleget pihenni. Ezt hívjuk nyári álmatlanságnak, pontosabban: alvatlanságnak.

A cirkadián ritmus megzavarása nappali álmosságot, kognitív zavarokat és gyomor-bélrendszeri problémákat okozhat, amelyek mindegyike befolyásolja az alvást.

A hálóhely változtatás, a megszokottaktól eltérő alvási körülményekhez alkalmazkodás ugyancsak az alvásidő mennyiségének és minőségének a megváltozását erősíti. Mindezek kezelésére életmódunk alakításával tudunk megoldást.

- A megfelelő hálóhely, az ágy, a matrac, az ágynemű mellett a fekete szemmaszk használata kívánatos – hangsúlyozza G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke.

- Az elalvási és ébredési idő következetes és folyamatos megtartása, a lefekvés előtti étkezési- és folyadékbeviteli korlátozások, és mérsékelt napközbeni mozgás ajánlott - mondta.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek