1 post
Skip to main content

Tényleg olcsóbbak a vidéki ingatlanok?

2023. július 07.
Letenye Média

Tényleg olcsóbbak a vidéki ingatlanok?

(x) Az ingatlanpiac jelenleg mélyponton van. A többtényezős felállás szoros kapcsolatba hozható az inflációs nyomással, a rendkívül drága megélhetéssel és az inflációt kicsit sem követő jövedelmi helyzettel. Az ingatlanpiaci változások már 2022-ben elindultak, amikor az energiaválság következtében nagy számban jelentek meg a korszerűsítést igénylő, rendszerint nagy alapterülettel rendelkező ingatlanok. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy az ingatlanfelújításhoz szükséges alapanyagok és a szakemberek munkadíja sem lett olcsóbb, sőt! A megemelkedett megélhetési költségek és a gazdasági kiszámíthatatlanság mellett a hitelkamatok drasztikus növekedése is a csökkenő hitelfelvételi kedv irányába mozdul.

Agglomerációs ingatlanok kedvezőbb áron?

A budapesti négyzetméterárak már a másfél milliós összeget is elérték, és a nagyvárosokban sem sokkal jobb a helyzet. A saját otthon megteremtése sokaknak még mindig csak álom, vagy jelentős kompromisszumok árán lehetséges csak megvalósítani azt. A munkavállalás szempontjából még mindig sokan keresik az agglomerációs övezeteket, ám a tendencia az árak emelkedésében is megmutatkozik. Hasonló a helyzet az albérletárakkal is. Az alberletbudapest.hu is úgy véli, hogy a fővárosban sokkal drágább jelenleg albérletet kivenni, mint a vidéki, kisebb városokban.

alberlet budapest

Megéri most vásárolni?

A Jegybank régóta azon munkálkodik, hogy az infláció letörését szolgáló intézkedéseivel alakítsa a pénzügyi piacot. A gyakorlatban ez azonban egyet jelent a hitelkamatok nagymértékű emelkedésével. A gyermekvállalásban még nem gondolkodó párok így sokszorosan átrágják, hogy érdemes-e a mai piaci kamatok mellett bármilyen hitelt is felvenni. A mindennapok azt támasztják alá, hogy jelenleg a mindenki kivár az ingatlanpiacon. Árcsökkenés maximum a kistelepüléseken észlelhető, de a vásárolni kívánók az év végi, egyszámjegyűre csökkenő inflációban reménykedve inkább elhalasztják az adásvételt. Ilyenkor sokan az albérlet mellett teszik le a voksot, ezzel a lakhatást megoldva addig, míg valamilyen pozitív változás nem következik be akár a hitelekkel, akár az ingatlanpiaci árakkal összefüggésben.

A szerződés albérletnél is kiemelt szereppel bír!

Az elmúlt évek tapasztalatai egyértelműen azt mutatják, hogy az albérleti szerződésnél már nem elegendő a felek által írt, tulajdonképpen semmilyen jogi kötőerővel nem rendelkező megoldás. A Professional Property Zrt. szakemberei azt javasolják, hogy ha az albérlet mellett kívánunk dönteni, akkor is rendkívül fontos a megfelelő formai és tartalmi követelményeknek megfelelő szerződés, ami biztosítja mindkét fél számára a jogok érvényesülését és a kötelezettségeknek való megfelelést. A fővárosban és a vidéki nagyvárosokban is mind többen keresik a luxus színvonalon felszerelt ingatlanokat, amelyek maximális kényelmet biztosítanak az albérletben töltött időszakra. A korábbi bérlő által amortizált helyiségek felújítása alapvető követelmény a beköltözés előtt.

A kényelemnél nem szívesen adjuk alább

Legyen szó akár a fővárosi lakhatásról, akár a magyar-horvát határ közelében elhelyezkedő ingatlanról, a fenntarthatóság és a megfizethetőség egyaránt kiemelt szereppel bírnak. Alapvetően elmondható, hogy az árak vidéken valamivel alacsonyabbak, mint Budapesten. A kérdés ilyenkor már csak az, hogy mennyire engedi meg a mindennapi tevékenység, hogy egy viszonylag kis lélekszámú településen tervezd életed. A home office egyes munkakörök esetében tényleg lehetséges, de sokan nem szívesen mondanának le legalább a kisebb városok kínálta lehetőségekről. Ugyanakkor az a tendencia is tapasztalható, mely szerint a fővárosi nyüzsgésből mind többen vágynak el, és akár vidéken kezdenék újra az életüket.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek