1 post
Skip to main content

Hogyan csökkenthetjük a stresszt tudatos jelenléttel?

2023. június 20.
Letenye Média

Hogyan csökkenthetjük a stresszt tudatos jelenléttel?

(x) Aki manapság azt mondja, hogy ő sosem stresszel és nincs szüksége arra, hogy néha egy kicsit befelé figyeljen és megnyugodjon, az egész biztosan nem őszinte saját magával. A stressz ugyanis ebben a felgyorsult világban a mindennapjaink része, ha pedig nem tanulunk meg küzdeni ellene, akkor előbb-utóbb biztosan felőröl majd.

Erre kiváló módszer a mindfulness és a meditáció, ami még a függőségek és pszichés betegségek kezelésében is fontos szerepet játszik, nem véletlenül szerepel a Swan Lake Központ terápiás programjában is.

De nézzünk is egy-két konkrét példát, hogy miben lehet a segítségünkre.

stressz oldas

A türelmetlen főnök esete

Andrea a munkahelyén egy fontos projekten dolgozik, és nagy lelkesedéssel számol be a főnökének a haladásáról. Az izgatottsága viszont hamar átcsap dühbe, hiszen a főköne folyton közbevág, szinte minden második mondatát félbeszakítja, belekérdez, megjegyzéseket tesz, ezzel pedig kizökkenti Andreát, aki sokat készült erre a prezentációra.

Andrea egyszerre frusztrált és csalódott, már ott van a nyelve hegyén, hogy tegyen egy szúrós megjegyzést, habár tudja, hogy igen rosszul venné ki magát, ha tiszteletlen lenne a felettesével. Ám időben felismeri a helyzetet, és elkezd koncentráltan a légzésére figyelni. Pár pillanatig minden mást kizár a fejéből, kizárólag arra összpontosít, milyen érzés, amikor beszívja, majd kifújja a levegőt. 

Ez megteszi a hatását: a feszültsége szép lassan csökken, és végül képes higgadtan, mégis határozottan reagálni, és udvariasan megkérni a főnökét, hogy legközelebb csendben hallgassa végig.

A túlvállalás csapdája

Kristóf egy motivált, előzékeny fiatalember, aki nagyon szeretne bizonyítani a kollégáinak, ezért gyakorlatilag semmire sem mond nemet, minden feladatot elvállal, amit rá akarnak osztani, sőt, sokszor önként jelentkezik.

Ám egy idő után érzi, hogy túlvállalta magát: állandóan fáradt és stresszes, a teendők véget nem érő sora pedig nem hagyja nyugodni. Belátja, hogy ez így nem mehet tovább. Amikor meditál, érzi, hogy mennyi feszültség gyűlt fel benne, és tudatosan elkezdi tervezni, hogy miképp szabadulhatna meg a rá nehezedő teher egy részétől.

Amikor megnyugszik, már tisztán látja, mit kell tennie. Szép lassan megtanul nemet mondani, és tiszteletben tartani a saját határait, amiben nagyon sokat segítenek neki a mindfulness technikák. 

A kötelező feladatok átszervezése

Judit egyedül neveli 3 gyermekét, mellette pedig dolgozik is, így a család fenntartásának teljes szerepe rá hárul. Sokszor azt sem tudja, hogy áll a feje, folyton kapkod, mindenbe csak belekezd, de semmit sincs ideje befejezni. Mindez azonban csak addig van így, amíg el nem kezdi alkalmazni a mindfulnesst a mindennapi életben.

Nemcsak hogy kiegyensúlyozottabb és nyugodtabb lesz, de megtanulja priorizálni és úgy szervezni a feladatait, hogy az számára a legelőnyösebb legyen. Nem bosszankodik például egy olyan teeendő miatt, amit még ráér később is elvégezni, ráadásul így több ideje marad a gyermekeivel való minőségi idő eltöltésére is.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek