1 post
Skip to main content

Milyen kerékpárgumit válassz?

2023. május 14.
Letenye Média

Milyen kerékpárgumit válassz?

(x) Egy kerékpár kiválasztásának fontos részét képezi a megfelelő gumi kiválasztása, ami manapság már egyáltalán nem könnyű feladat, mivel millióféle méretű, mintázatú és tapadású verziót találhatsz belőlük.

Abban az esetben viszont, ha betartod a cikkben szereplő aranyszabályokat, akkor gyerekjáték lesz kiválasztani a tökéletes gumit a Kerekparom.hu: Kerékpár Webshopban vásárolt biciklidre.

kerekpar

Kezdd a méret kiválasztásával!

Ahhoz, hogy meghatározhasd a számodra legideálisabb kerékpárgumi-méretet, nincs más dolgod, mint megnézni a külső gumiabroncsköpeny valamelyik oldalát. Itt látni fogsz egy számsort, amelyben az első szám a felni átmérőjét, a második pedig szélességét jelöli. Az előbbi jóval fontosabb tényező, mert ha nem megfelelő az átmérő, akkor azután már lehetetlen lesz a gumit felszerelni a kerékre.

A szélességnél viszont már picivel nagyobb tered van a választásnál. A szélesebb gumi nagyobb komfortot és a jobb tapadást tesz lehetővé. A vékonyabb guminak pedig sokkal alacsonyabb a gördülési ellenállása, amelynek köszönhetően sokkal könnyebben gyorsulsz fel. De ezek általában nagyobb sérülékenységgel is járnak, amelynek leginkább az az oka, hogy a gyártás során kevesebb anyagot raktak bele, vagy vékonyabb futófelülettel látták el.

Jöhet a mintázat meghatározása!

Ennek a meghatározásánál szintén nagy szerepet játszik az, hogy milyen biciklit választasz magadnak, és milyen terepen fogod használni.

Tegyük fel például, hogy van egy szuper MTB, amit kinéztél magadnak, és ezzel leginkább az a terved, hogy nehezebb terepre merészkedsz! Ilyen esetben mélyen barázdált és ritkásabb mintázatú terepgumi az ideális.

Ha azonban leginkább a városon belül tekersz majd vele, akkor egy ilyen gumi egyáltalán nem indokolt. Sőt, azzal, hogy aszfalton mész vele, akár tönkre is teheted.

A megfelelő szelep is fontos a belső gumi kiválasztása szempontjából

Összességében három szeleptípust különböztetünk meg. Elsőként ott van a Dunlop, amelynek az a legnagyobb előnye talán, hogy mechanikailag egyszerű. De mivel ez egy ősrégi konstrukció, ezért jóval több hátránnyal jár a használata.

A Presta szelep már egy fokkal jobb verzió. Az emberek leginkább azért szeretik, mert kitekerhető szeleptűje van, amelynek köszönhetően feltölthető defektgátlóval.

Az autoszelep azonban egyértelműen a legelterjedtebb típus, amelynek a legnagyobb előnye a robusztusságában rejlik, így nagyszerűen bírja a mindennapi használatot.

Végül tartsd szem előtt a defektvédelmet!

A nehezebb gumik választása esetében érdemes utánajárni annak, hogy az általad kiszemelt modellt ellátták-e valamilyen defektvédelmi eljárással.

Ez a legtöbb esetben annyit jelent, hogy a kerékbelsőt ellátják defektgátló folyadékkal. De sokszor találkozhatunk olyan megoldással is, hogy a futófelület alá egy 3-5 milliméteres szalagot tesznek be, ami ugyan elég strapabíróvá teszi a gumit, a mozgását viszont jóval robusztusabbá teszi.

Ha maradt még kérdésed, keresd a Kerekparom.hu: Kerékpár Webshop ügyfélszolgálatát!


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek