1 post
Skip to main content

Hogyan tehetjük gazdaságossá az öntözést? Például válasszunk jól fúvókát!

2023. május 14.
Letenye Média

Hogyan tehetjük gazdaságossá az öntözést? Például válasszunk jól fúvókát!

(x) Napjainkban már nem sokan bajlódnak a hagyományos öntözési módszerekkel, tekintve, hogy a nap végén se idő, se energia nem marad a locsolásra. Ám nemcsak a családi házak kertjében, de a mezőgazdasági földek és a közterületek esetében is fontos, hogy olyan automata öntözőrendszert építsünk ki, amely egyrészt hatékonyan oldja meg a növények táplálását, másrészt pénztárcbarát megoldásnak minősül. 

Szerintünk nem elég a megfelelő rendszert megtalálni, mivel legalább ilyen fontos a jó fúvóka beszerzése. Most megmutatjuk, miért!

ontozes

A szórófej nem egyenlő a fúvókával

A két alkatrész nem teljesen ugyanaz, habár az igaz, hogy kiegészítik egymást. Egyik sem működne a másik nélkül, mindkettőre szükség van a kisebb és a nagyobb földterületeken is. Egy speciális fúvókakínálatban az ember nem feltétlenül tud először eligazodni, főleg akkor, amikor még csak kezdő a témában. Szerencsére az AutomataÖntözőrendszer.com weboldalán mindenki tájékozódhat, így az itt található információk segítségével, szeretnénk bemutatni a fúvóka és a szórófej közötti különbségeket. 

A szórófej lesz az, ami a felszínre hozza a vizet, tehát alapvetően az ideális vízhozamot biztosítja. Ez a kis alkatrész továbbá arra is ügyel, hogy a nyomást, sebességgé alakítsa át, s eközben minimalizálja a veszteségeket.

A szórófej minősége, bármilyen furcsán is hangzik, a fúvóka jellegével írható le. A szórófejen található nyíláson keresztül távozik a víz, s mi ezt hívjuk fúvókának. Ennek feladata tehát a vízadagolás, a cseppek elosztása.

A rotoros fúvókák előnyeiről

Léteznek spray és rotoros termékek. Azt, hogy melyikre van szükségünk, a növények jellege és vízigénye, a vízmennyiség, a nyomás, valamint a terület mérete és típusa egyaránt meghatározza. 

A nagy méretű földeken szinte csak a rotoros változatok jöhetnek szóba. A 8-12 méteres hatósugarú locsolásnak köszönhetően nagy területeket képesek lefedni. Az alkatrészek a földből történő kiemelkedést követően, a vízfüggöny forgatásával dolgoznak. Ezt a jellegzetes forgó mozgást a motor generálja, mi kedvünkre szabályozhatjuk 40 és 360 fok között.

Bemutatjuk, hogyan néz ki a minőségi fúvóka!

A legjobb talán az lesz, ha egy konkrét produktumot hozunk fel példának. Az MP800 rotator a minőségi alkatrészek mintaképe. A már korábban említett forgó mozgással öntözi a területet, ugyanakkor változó kilépőszögű fúvókáról beszélünk. Valamennyi belső menetes szórófejházhoz illeszkedik. 

De nem ettől olyan különleges! A hangsúly az egyenletes és költséghatékony öntözésen van. A rotoros darabok sokkal kevesebbet fogyasztanak a spray változatoknál. 

A minőségi fúvókákkal tehát gondoskodhatunk arról, hogy a rendszer jó munkát végezzen, s ha jól párosítjuk az alkatrészeket, az eredményben sem fogunk csalódni. 


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek