1 post
Skip to main content

Nem hétköznapi alkoholos rituálék

2023. május 14.
Letenye Média

Nem hétköznapi alkoholos rituálék

(x) Alkoholos rituálék, amelyek a történelem egy-egy ismert alakjához köthetőek, vagy akár egy-egy vallási felekezet szokásait tükrözhetik. Róluk lesz szó ebben a bejegyzésben. Nem feltétlenül kedvcsinálóként, hanem sokkal inkább az érdekesség kedvéért.

alkohol italok

Khrüszipposz filozófus és a szamár berugatásának alkoholos rituáléja

Khrüszipposz egy görög filozófus volt, méghozzá az erre vonatkozó források szerint időszámításunk előtt 200 környéként alkotott, tevékenykedett és folytatott rituálékat. Tudni kell vele kapcsolatban, hogy a sztoikus filozófusok különleges táborát erősítette.

Ha akkortájt elérhető lett volna az iDrinks bor és pezsgő kínálata, akár a törzsvásárlói státuszt is kiérdemelhette volna. Legalábbis erre lehet következtetni az általa tanúsított gondolkodásmódról, amelynek alapja, hogy derűs lelkiállapotban alkalmazkodik a váratlan helyzetekhez. 

Khrüszipposz olyannyira magáévá tette ezt a filozófiát, hogy a legenda szerint harsányan nevetve halt meg, miután megitatta kedvenc szamarát, majd pedig azt figyelte, ahogy a spicces állat megpróbál fügét fogyasztani. Érdekes rituálé, talán ennyit elég is hozzátenni.

Ki gondolná, hogy a buddhistáknak is lehet ivási rituáléja?

Márpedig a rituálé annak ellenére létezik, hogy a buddhistákról ugyebár köztudott, miszerint igencsak kerülik az alkoholfogyasztást. Teszik mindezt abból a megfontolásból, mert úgy gondolják, ahogy a szesz elhomályosítja a tudatot, egyúttal megnehezíti a megvilágosodás elérését.

Ugyanakkor akadnak olyan buddhisták is, akik ennek mintegy inverzeként a „tudatos ivásban” látják a potenciált. Vagyis speciális ivási rituálét alkalmaznak, melynek keretei között az alkoholt az elme megtisztításának eszközeként használják fel.

Persze a nyugati ember számára némiképp bizarr formát választanak mindehhez. Ugyanis a tibeti buddhisták egyik ősi szertartásának fő motívumaként úgynevezett kapalából való ivás történik. A kapala nem más, mint egy emberi koponya tetejéből faragott szent csésze. 

Kleopátra esetében is meg lehet nevezni egy ivási rituálét

Aminek akár az is lehetne a fantázianeve, hogy Kleopátra extra koktélja. Mert hát valljuk meg őszintén, nem sok mindenkinek jutna eszébe, hogy ecetbe ejtett gyöngy fülbevalót kortyoljon ital formájában.

Maga a legenda egyébként időszámításunk előtt 69-30-ra datálható, és bizonyos értelemben egy szerelmi gondhoz köthető. Klepoátra ugyanis egyszer fogadást kötött a korszak első számú római vezetőjével, Marcus Antoniusszal. A fogadás tárgya az volt, vajon el lehet-e költeni 10 millió sesterciust egyetlen étkezésre.

Bizonyításként egy óvatlan pillanatban elővett egy pohár ecetet, kitépte a füléből fényűző gyöngy fülbevalóját, majd az ecetbe ejtette. Innentől már nem volt visszaút, és a feloldódott fülbevalót azon nyomban felhajtotta.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek