1 post
Skip to main content

Gyakorlatias tippek a balin pergetés sikeréhez

2023. április 19.
Letenye Média

Gyakorlatias tippek a balin pergetés sikeréhez

(x) A balin pergetés az egyik legizgalmasabb rablóhalas módszer, aminek a varázsa egyetlen más módszerrel sem összehasonlítható. Pláne, ha tudjuk, hogy hol keressük a rablóhalat, és még a megfelelő műcsalikat is alkalmazzuk. Ehhez adunk máris néhány hasznos tanácsot a cikkben.

Hol érdemes egyáltalán megpróbálkozni a balin pergetéssel?

Idehaza viszonylag kedvezőek ebből a szempontból a lehetőségek, ugyanis a ragadozó őn valamennyi nagyobb folyó- és állóvízben megtalálható. Olyan rablóhalról van szó, amely a táplálkozása során a vízfelszínen, vagy ahhoz közel portyázik a kishalakra.

A kapását élmény megtapasztalni, ezért a TackleBait.hu horgász webáruház műcsali arzenáljából mindenképp megéri célzottan a balin csemegéket kiválasztani, majd pedig a karabinerre tűzni.

Amit a jellegzetes tartózkodási helyeiről tudni érdemes, folyókban kedveli az erősebben áramló részeket, a kőruganyok és kőgátak sodrását, de az erőművek alvizén is meg lehet fogni, amikor az oxigéndús vízben csoportosuló kishalaknak vág oda. Ami a tavi pergetést illeti, inkább a nyílt vizeken lehet eredményesen megfogni.

horgaszat pergetes

A folyóvízi és állóvízi balin pergetés közti különbségekről

Sokan talán nem is gondolnak rá, de folyóvízben gyakran egyszerűbb rátalálni a ragadozó őn egy-egy példányát. Egyrészt amiatt, mert rendre a táplálékhalak után megy a kövezések, gyors folyású szakaszok, vízben lévő különböző tereptárgyak, műtárgyak környékére.

Másrészt gyakran elárulja magát a jellegzetes, hangos rablásokkal. Amint sikerül észrevenni ezeket a jeleket, már csak óvatosan meg kell közelíteni a helyet, és máris indulhat a balin pergetés.

Állóvizeken annyiban hasonló a képlet, hogy itt is a táplálékhalak jelenléte a döntő faktor. Annyi nehezítéssel, hogy a rablóhal legtöbbször nem árulja el a hollétét. Tehát a mederviszonyok alapján, valamint a kishalak vonulásából lehet következtetni.

Mikor és milyen csalikkal lehet sikeres a balin pergetés?

Az első kérdésre vonatkozóan leginkább a fényváltás napszakait érdemes keresni. De ha szerencsések vagyunk, akár egész délelőtt érkezhetnek a kapások. Pláne, ha a víz felszínén táplálkozó rablóhalra a felszínen húzható műcsalival pergetünk.

Kiváltképp eredményesek lehetünk olyan wobblerekkel, amelyek a megugró kishalak menekülése során hallható kis loccsanást utánozzák. Persze nem mindig adja a halat és a rávágásokat.

Ha legfelül nem jön az eredmény, akkor olyan műcsalikra kell váltani, amelyeket a vízoszlop felső harmadában tudunk húzni. Akkor, amikor viszonylag erős a hullámzás, felhős az idő, emiatt a kishalak valamelyest az alsóbb rétegekbe húzódnak.

Ha nem tudunk csónakból pergetni, akkor fémből készült csalikkal megdobhatjuk a parttól távol eső nyíltvízi részeket is. Egy-egy kisebb körforgóval vagy támolygóval kimondottan eredményesek lehetünk, és még csónak sem kell hozzá.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek