1 post
Skip to main content

Hogyan előzhető meg a gyermekkori fogszuvasodás?

2023. április 14.
Letenye Média

Hogyan előzhető meg a gyermekkori fogszuvasodás?

(x) A tejfogak megjelenésével a gyermekek elkezdenek rágni, ez az alapja a későbbi szilárd táplálkozásnak. Emellett azonban további feladatokat is ellátnak az első fogacskák. Megfelelő helyzetben tartják a kicsik állkapcsát, így hozzájárulnak a tiszta beszéd kialakulásához és természetesen az ellenállhatatlan mosolyhoz.

Bár a tejfogak idővel elhullanak, nem mindegy, hogy milyen környezetet hagynak maguk után a maradandó fogaknak. Érdemes ezért már 5-6 évesen felkeresni egy fogorvost: a Budapest Dental egy olyan fogászat a XIII. kerületben, ahol a gyerekekre különös figyelmet fordítanak.

fogmosas

A megelőzés eszközei: kevés cukor és helyes fogmosás

Az óvodás korosztályú gyerekek negyedénél figyelhető meg kisebb-nagyobb mértékű fogszuvasodás. Mi lehet ennek az oka? Sok szülő hárítja a jelenség komolyságát, hogy neki is rossz a genetikája, biztos azt örökölte a kicsi. Valójában sokkal kisebb szerepet játszik a fogszuvasodás kialakulásában a gyenge fogszerkezet, mint amekkorát szeretnénk neki tulajdonítani.

Sokkal inkább a szokások a fontosak. A fogmosás gyakorisága, annak helyes kivitelezése van pozitív vagy negatív hatással a fogakra. Mivel a gyermek a felnőttől tanulja meg a fogmosás technikáját is, ezért nagyon fontos (lenne), hogy a szülő jól adja át. A Budapest Dental profi fogmosás oktatására akár érkezhetnek együtt, így otthon közösen gyakorolhatják a tanultakat.

Azok a csúnya cukrok és szénhidrátok…

A helyes fogápolási rutin mellett a táplálkozás a fő tényező, ami a fogszuvasodás kialakulásában szerepet játszik. A hozzáadott cukrokat tartalmazó ételek fogyasztása, az édesség, a szörp vagy cukros tea a gyengécske tejfogakkal szemben hamar megteszi a hatását.

A gyerekeket nehéz leszoktatni a cukorról, ha már rászoktattuk őket. Fiatal anyaként nehéz még erre is figyelni, bár igen megéri, ha sikerül. Ha mégsem, és a gyerek rendszeresen fogyaszt édességet, figyelhetünk a következőkre:

  • Ha lehet, ragadós cukorka helyett, inkább csokoládét kapjon
  • Amint van rá lehetőség, mossuk meg a gyerek fogát
  • Ne bízzuk a gyerekre a fogmosást kb. 9-10 éves koráig, sőt utána is kövessük nyomon!


Mossunk jól fogat!

Az első fogacskák megjelenésétől szoktathatjuk a csemetét a fogmosáshoz. Először ujjra húzható eszközzel, inkább masszírozzuk, szoktassuk a gyereket a rutinra. A 2-5 éves gyermek már kapjon saját fogkefét de anya vagy apa mossa a fogat, csak a végén kapja meg a gyerek a fogkefét. Az elülső fogakkal kezdjük a tisztítást, mégpedig úgy, hogy a fognyak-íny találkozására illesztjük a kefét és sikáljuk le a lepedéket. 

Ezután a külső felszínen haladhatunk a hátsó fogak irányába. Ezután a metszőfogak belső oldalát pucoljuk meg függőlegesen. Utoljára a rágófelszínt sikáljuk igen alaposan, hiszen innen indul a legtöbb szuvasodás.

Célszerű beszerezni egy kedves időmérő eszközt, vagy keresni egy jópofa dalt, aminek a segítségével tartani tudjuk a fogmosásra ajánlott 2 perces időintervallumot. Sok gyerek él-hal az elektromos fogkeféért, érdemes hát beszerezni. Bőven meghozza az árát, ha nem kell a fogfájós gyerekkel az éjjeli ügyeletre rohangálnunk.

Barátkoztassa meg gyermekét a fogorvosi rendelővel, hogy ő már tudatosabban és félelem nélkül járjon fogászati kezelésekre. Ennek a legegyszerűbb módja, ha részt vesznek egy profi fogmosás oktatáson a Budapest Dental XIII. rendelőjében, valamint akkor is eljárnak évente szűrővizsgálatra, ha látszólag nincs probléma.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek