1 post
Skip to main content

Hogyan állítsunk össze egy arcápolási rutint érzékeny bőr esetén?

2023. április 14.
Letenye Média

Hogyan állítsunk össze egy arcápolási rutint érzékeny bőr esetén?

(x) Érzékeny bőrrel nem könnyű az élet, hiszen a szokásosnál sokkal körültekintőbben kell megválasztani a használni kívánt kozmetikumokat, ugyanis bizonyos hatóanyagok irritációt okoznak.

Mindazonáltal szó sincs lehetetlen küldetésről, hiszen ma már rengeteg kiváló “mindenmentes” kozmetikum létezik szenzitív bőrre. S hogy hogyan kell ezekből összeállítani egy megfelelő rutint? Adunk pár hasznos tippet.

helia d

Arctisztítás kíméletesen

Érzékenységnél kiemelten fontos, hogy a bőr tisztítása a lehető leggyengédebb legyen, ugyanakkor ez semmiképp sem mehet az alaposság rovására. Olyan lemosót kell tehát választani, ami ezeknek a kritériumoknak megfelel. 

A Helia-D arctisztító termékei között szerencsére több ilyen készítmény is akad, például a Care Concept tisztítóhab, a Botanic Concept micellás víz, vagy a sokak kedvence, a Geek&Gorgeous Jelly Joker arclemosó gél.

Még érzékeny bőr esetén is célszerű dupla lemosást alkalmazni, ám fontos, hogy ehhez kímélő, alkohol- és illatanyagmentes termékeket válasszunk. A tisztítás során kerüljük az erős dörzsölést, gyendég, masszírozó mozdulatokkal dolgozzunk, és minden kozmetikumot alaposan öblítsünk le tiszta, langyos vízzel!

Hámlasztás, de csak óvatosan

A szemcsés arcradírokkal történő, úgynevezett fizikai hámlasztás a durvasága miatt egyébként is kerülendő, érzékeny bőrnél viszont egyenesen tiltólistás. Az elhalt bőrsejteket feloldó kémiai hámlasztás sokkal kíméletesebb; persze csak akkor, ha ésszerűen alkalmazzuk.

Az AHA-sav például könnyen okozhat irritációt, ezért érdemesebb inkább a hasonló hatású, ám sokkal gyengédebb PHA-savat alkalmazni. Olyan készítményt válasszunk, ami a hámlasztó mellett bőrnyugtató összetevőket is tartalmaz, és lehetőleg mentes az illatanyagoktól, alkoholoktól!

Ám még a kíméletesebb termékek használatát sem szabad túlzásba vinni – egyáltalán nem szükséges minden nap hámlasztani, bőven elég heti 2-3 alkalommal is. 

A hidratálás fontossága

Minden jól felépített rutin tartalmaz hidratáló krémet. Viszont ezen a téren is oda kell figyelni arra, hogy milyen készítményt választunk. Itt is érvényes, hogy keressünk olyan kozmetikumokat, amik bőrnyugtató hatóanyagokat tartalmaznak, emellett illatmentesek vagy csak természetes illatanyagokat tartalmaznak.

Érdemes egy próbát tenni akár a natúrkozmetikumok vonalán is, ugyanis ezek a termékek nagyrészt természetes eredetű összetevőkből állnak. Viszont az is előfordulhat, hogy pont egy-egy növény hatóanyagára vagyunk érzékenyek, ezért itt is körültekintőnek kell lenni, és figyelni a bőrünk visszajelzéseit.

Zárszóként még egy fontos gondolat: mivel a szenzitív bőrt a napsugarak is jobban károsíthatják, ezért a fényvédelemről természetesen ez esetben sem szabad megfeledkezni! Ne csüggedjünk, ha nem találjuk meg elsőre az ideális fényvédőt, próbáljunk ki többféle márkát, típust, amíg rá nem lelünk a megfelelőre!


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek