1 post
Skip to main content

Egyedi cipő festése házilag

2023. április 14.
Letenye Média

Egyedi cipő festése házilag

cipofestes hazilag

(x) Az egyedi cipőfestés otthon egy fantasztikus és kreatív módja annak, hogy megújítsd régi cipőidet, vagy egyedi stílusjeggyel láss el egy új párat. A saját tervezésű cipők egyedi megjelenést biztosítanak, és lehetővé teszik, hogy kifejezd magad, miközben személyre szabod kedvenc lábbelidet. Ebben a cikkben megtanuljuk az alapvető lépéseket és tippeket az otthoni cipőfestéshez, amelyekkel egyedülálló és figyelemfelkeltő lábbeliket alkothatsz, akár hobbiként, akár ajándékként a szeretteidnek. Nem számít, hogy először próbálkozol-e ezzel a technikával, vagy már tapasztaltabb vagy, ez a leírás segítségedre lesz a festési folyamat során. Kövesd az utasításokat, de azért közben engedd szabadjára a kreativitásod!

tt a tavasz, végre lecserélhetjük a csizmákat, bakancsokat a sokkal kényelmesebb és ezerféle változatban kapható egyszerű vászoncipőkre. Sokszínűségük a titka annak, hogy egyrészt nem lehet megunni őket, másrészt soha nem fognak kimenni a divatból. Tavasszal és ősszel a magasszárú klasszikusabb verzió, nyáron a fűző nélküli bebújós változatok nem hiányozhatnak senki ruhatárából, hiszen remekül mutatnak akár egy csinosabb ruhával, és persze a klasszikus farmer-póló kombinációval is, sokoldalú, kényelmes és praktikus viselet.

Amit biztosan bárki be tud szerezni az a teljesen egyszerű, fehér verzió. Olcsó, és szinte minden cipőboltban kapható, de valljuk be, ez még nem feltétlenül elég ahhoz, hogy szívesen viseljünk egy cipőt. Itt jön képbe a tökéletes megoldás: a textilfesték.

Bevallom, én kicsiben kezdtem, szó szerint, életem első cipőfestése egy gyerekcipő volt, amit fel szerettünk volna kicsit dobni – és főleg megkülönböztetni a sok pici ugyanolyan tornacipőtől-, és hát nem tagadom, elirigyeltem… a textilfestékkel ugyanis olyan cipőt varázsolhatunk magunknak, amilyet csak szeretnénk! Viszlát tucattermékek, utcán szembe jövő uniformizált ruhadarabok, helló kreativitás, egyediség!

DIY cipőfestés

A DIY cipőfestés képviseli mindazt, ami szerethető a kreatív és hobbifestésben: látványos, egyedi és megismételhetetlen dolgot alkothatunk egyszerűen, amit ráadásul utána büszkén megmutathatunk.

Azt már csak csendben teszem hozzá, hogy régi, megunt cipőt is ér újraértelmezni, és persze nem csak cipőt, hanem bármilyen ruhadarabot, a non plus ultra pedig az, hogy ezzel megérkeztünk a slow fashion, vagyis a fenntartható divat világába, ami mára már egy kikerülhetetlen alapelv, ha divatról beszélünk.

cipofestes

De térjünk vissza a kiindulópontunkhoz, vagyis az otthoni cipőfestéshez!

Ha textilfestékről és textilfestésről esik szó nem feltétlenül a cipőfestés jut elsőnek eszünkbe. Talán mindenki batikolt már gyerekkorában, vagy próbált egy kifakult, vagy foltos ruhadarabot megmenteni. Mindkettőhöz a klasszikus por alapú ruhafestéket használják általában. Abban az esetben, amikor a teljes felületet egységes színűre szeretnénk színezni általában ez a verzió a megfelelő választás.

Ha azonban „díszíteni” vagyis mintákat szeretnénk festeni egy textilfelületre-, mint a vászoncipő esetében is-, akkor egy kenhető, ecsettel könnyen felvihető állagú festékre lesz szükségünk.

A hétköznapi szóhasználatban nem igazán különül el a két termék, mindkettőt szokták textilfestékként emlegetni, számunkra azonban fontos, hogy a festéket szerezzük be, ne a por állagú ruhafestékként is ismert verziót.

Hogy miért?

Jöjjön egy kis kémialecke: ahhoz, hogy egy festék a felülethez – esetünkben a textilhez- tudjon tapadni úgynevezett kötőanyagra van szükség. Ez az, ami a porokban nincs, hiszen gyakorlatilag egy por alapú színezékről beszélünk, ami a forró vizes közegben képes kötődni –vagyis hozzá tapadni- a felülethez, így rögzül a színezék az anyaghoz. Festék esetén nincs ilyen forró vizes közegre szükség, mivel az kötőanyagot is tartalmaz, tehát sem kifőzni, sem forró vízben kimosni nem szükséges a festett textilt. Hőkezelésre azért van szükség, erről azonban majd később…

Nézzük tehát hogyan készül az egyedi, kézzel festett cipőnk:

  1. Először is tisztítsuk meg a felületet, és távolítsuk el a cipőfűzőt, ha van. A mosás nem túl bonyolult egy vászoncipő esetén, elég bedobni a mosógépbe.
  2. Ha készen áll a cipőnk érdemes azokat a részeit (jellemzően az orrát és a talpát) ragasztószalaggal „maszkolni”, melyeket véletlenül sem szeretnénk lefesteni. Ennek főleg akkor van jelentősége, ha nem csak mintákban gondolkozunk, hanem a cipő egyes részeit teljesen színesre szeretnénk varázsolni, legyen az a nyelve, az orra, vagy az oldala.
  3. Rajzoljuk fel ceruzával a mintát. Ehhez egy sima ceruza teljesen megfelel, de minél puhább annál jobb, annál könnyebb rajzolni vele a textil felületre. Ha lehet első körben ne a Mona Lisa reprodukálásával próbálkozzunk, a nagyobb, egyszerűbb mintákat nem csak kivitelezni könnyebb, de látványosabb is tud lenni egy ekkora felületen.
  4. Jöhet a minta „színezése”. Válasszunk úgynevezett fedő textilfestékeket, ezek egy rétegben is szépen fednek, nem kell bajlódni a két rétegben való festéssel. Fehér cipő esetén csak egy kis munkát spórolunk magunknak, de ha színes alapra festünk, akkor a transzparens – vagyis átlátszó- színek nem igazán működnek, az alap átüt rajtuk, nem lesz szép a végeredmény. Egy fedő festék viszont akár fekete alapon is szépen látszani fog még a fehér szín is.
  5. Amennyiben a cipő gumi, illetve műanyag részeit is festeni szeretnénk, használjunk akril festéket. Főleg a cipő orránál javaslom ezt a megoldást, mivel ez a része a cipőnek igencsak igénybe van véve, de az akrilfesték bírni fogja a strapát.

(+ 1tipp: megsúgom, gyakorlatilag bármilyen cipő lerúgott, lehorzsolt, sérült részei javíthatók akrilfestékkel, sőt akkor is jó szolgálatot tehet, ha valami folt keletkezett a felületén. Ugye mindenki számára ismerősek p. a gumi padló által húzott levakarhatatlan fekete csíkok, hogy mást ne is említsek…?)

+1 tipp
Ha elkészült a mű, egyrészt gyönyörködjünk benne, másrészt próbáljuk megállni, hogy azonnal felvegyük, mert hátra van az utolsó teendőnk: a hőkezelés. Erre alkalmas lehet egy vasaló, amennyiben hozzáférünk vele a festett részekhez, de egy hajszárító is megteszi, ha jó alaposan megszárítjuk vele a festett felületet.

cipofestes hazilag 2

Nem érdemes kihagyni ezt a részt, mert a textilfesték ennek köszönhetően rögzül tökéletesen az anyagba, ami azt jelenti, hogy mosásálló lesz a festett cipőnk. A hőkezelés során ügyeljünk arra, hogy az akrilfestéket, és a cipő gumi részeit ne tegyük ki közvetlenül hőnek.

Ennyire egyszerű egyedi cipőt készíteni, és arról még szó sem esett, hogy mindez mennyire szórakoztató- elárulom: nagyon!

Aki nem tudja megállni, hogy a cipővel befejezze a festést, annak mindenképpen javaslom, hogy ha már kéznél van a textifesték kapjon elő egy vászontáskát (szinte minden háztartásban megtalálható egy sima, egyszerű világos színű verzió), és készítsen akár a cipőhöz színben és mintában passzoló táskát is magának! Ha nem bíztok a kézügyességetekben, akkor a nyomdázás és/vagy a stencilezés lesz a barátotok, legyen az akár az oviból jól ismert krumplinyomda, akár csak egy félbevágott citrom, mindkettővel szuper minták készíthetők :-)


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek