1 post
Skip to main content

A mulcsozás jelentése - Miért hasznos és milyen eszközök kellenek hozzá?

2023. március 22.
Letenye Média

A mulcsozás jelentése - Miért hasznos és milyen eszközök kellenek hozzá?

(x) A mulcsolás egy régebbi kertművelési technika, amely az utóbbi időben egyre több teret nyer magának. Mivel nem szabad zöldhulladékot égetni, így sokan döntenek úgy, hogy mulcsolással oldják meg az ágak felhasználását. Emellett persze hasznát vehetjük a módszernek fűnyírás során, ahol a nyesedékkel megóvhatjuk a növényeket attól, hogy kiszáradjanak.

 De mi a mulcsolás, miért hasznos és mi kell hozzá? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ.

kukorica

(Fotó: Pexels)

Mulcsolásra fel!

A mulcsolás egyben talajtakarást is jelent. Mindezt valamilyen kerti vagy mezőgazdasági hulladékkal, ami lehet fű, szalma, trágya, fakéreg, de tulajdonképpen bármilyen zöldhulladék. A kalapácsos mulcsozó népszerű eszköze a mulcsozásnak, hiszen ezzel gyorsan és hatékonyan végezhetjük el a kerti munkákat. Ez a megoldás a talaj bolygatásának, rendszeres kapálásának, valamint gépi megművelésének, esetleg az ásásnak a talajbarát módszere.

A mulcsolásnak számtalan jó hatása van a kertre, a földre, a növényekre, hiszen azok kisebb eséllyel száradnak ki, több tápanyaghoz jutnak, mint anélkül. A takarással megvédhetjük a talajt a fagyoktól, ráadásul a kertben jóval kevesebb öntözésre lesz szükség a továbbiakban. Nincs tömörítés, csak a friss, majd száraz mulcs, amely új életet lehel a veteményesbe. A nyesedék alatt ugyanis intenzív a talajélet, a lakók felássák, lazítják a földet, kisebb az esélye a gazok megjelenésének, így a növényeknek csak a fejlődésre kell koncentrálniuk. Szokták mondani, hogy a mulcsolt kert a lusta emberé, hiszen így jóval kevesebb a munka odakint. A mulcs bomlásának további hozadéka, hogy így humuszban gazdagodik, javul a szerkezete, a talajélet ismét a normális lesz.

Mennyi mulcsra van szükség?

Fontos hozzátenni, hogy nem mindegy, mennyi az annyi. Ahhoz, hogy a mulcs a kertben minden pozitív hatását ki tudja fejteni, megfelelő mennyiségben kell azt használni. Optimális esetben nagyjából 4-5 cm vastag, hogy az tényleg jól működjön. Ez persze anyagtól is függ, a fát ugyanis pótolni kell, hiszen a szél gyakran elhordja a felsőbb rétegeket. Anyaga válogatja, hogy pontosan mennyinek kell a földre kerülnie, de egy kertész ezzel teljes mértékben tisztában van.

Milyen eszközökre van szükség?

A gyümölcs- és a zöldségtermesztés egyre inkább gépiesedik, hiszen egyre kevesebb a gazdaság, ahol viszont megmaradt, ott jóval nagyobb a terület mint korábban. Sok esetben ezt kézi munkával nem lehet megoldani, vagy szimplán nem szükséges, ha van rá más, gyorsabb és hatékonyabb, nem utolsó sorban egyszerűbb megoldás.

Mulcsolásra kiváló megoldás az UML 170 kalapácsos eszköz, amely egy 930 mm hosszú, 1900 mm széles gépezet, 16 kalapáccsal ellátva. Ezáltal hatékonyan juttatja a talajra a mulcsot. Hozzá kell tenni, hogy ehhez szükség van egy vontatóra, ami jó esetben legalább egy 35 lóerős traktor, hiszen a gép súlya közel 300 kiló, ez nem a megszokott veteményesben használható mulcsozó. Az viszont biztos, hogy nagyobb gazdaságban nagy hasznát lehet venni, hiszen pillanatok alatt elvégzi azt a munkát, amit két kézzel órákon vagy napokon át csinálnánk.

Ennek és az ehhez hasonló gépeknek a feladata, hogy a különféle növényi részeket felaprítsák, majd összezúzzák és a meghatározott területen szétterítsék, esetleg begyűjtsék azokat. Valamennyi berendezés rotációs vágószerkezettel készül, ami lehet vízszintes és függőleges tengelyű egyaránt. A mulcsozó gépek amúgy vékony vázzal és függőszerkezettel, alacsony építéssel és sokszor asszimetrikus felfüggesztéssel készülnek. Ellátnak kommunális feladatokat, de sokszor nagy hasznát vehetjük a mezőgazdasági területeken, erdészeti munkák során, valamint a kertészeti ágazatokban egyaránt.

A mulcsozás fontossága

Mulcsozásra egyre nagyobb szükség lesz, hiszen ahogy változik az éghajlat, úgy lesz egyre melegebb és szárazabb a növénytermesztési időszak. Mulcs nélkül szinte lehetetlenné válik megóvni a növényeket a kiszáradástól, így elengedhetetlenné válik a mulcsozó gépek beszerzése, még a kisebb gazdaságok számára is.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek