1 post
Skip to main content

Milyen előírások vannak a kerítésépítéssel kapcsolatban?

2023. március 16.
Letenye Média

Milyen előírások vannak a kerítésépítéssel kapcsolatban?

(x) A tökéletes kerítés mindenkinek más jelent. Az viszont még nem elég, hogy képzeletben megterveztük, esetleg utánajártunk, hogy kivel és hogyan készítessük el. Ugyanis nem feledkezhetünk meg a törvényi előírásokról sem, ha nem akarunk a későbbiekben kellemetlen helyzetbe kerülni. 

A törvény a kerítésépítést is szabályozza!

Hiába a saját tulajdonunk a telek, amelyre az új kerítés majd elhelyezésre kerül, ez még nem jelenti azt, hogy teljesen szabad kezet is kapunk a kérdésben. De ebben nincs is semmi meglepő, hisz ahogy a házaknak is meg kell felelnie bizonyos előírásoknak, úgy a kerítésekre is vonatkoznak bizonyos jogszabályok.

Szerencsére nincs túl nehéz dolgunk, hisz a kerítés műszaki építménynek minősül, és az építése nem engedélyköteles. Ezzel máris megspóroltuk a hosszas papírmunkát. Ugyanakkor még nem dőlhetünk hátra teljesen, hiszen célszerű alaposan átböngészni a kerítésépítésre vonatkozó előírásokat, amiket az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII.20.) Korm. rendelet (röviden: OTÉK) tartalmaz. 

Ez a jogszabály országos szintű, viszont jó, ha tudjuk, hogy az önkormányzatok helyileg is megszabhatják a kerítésekre vonatkozó előírásokat. A saját településünkön érvényben lévő szabályokat a legegyszerűbben a helyi jegyzőtől tudhatjuk meg. Amennyiben az önkormányzat nem szab meg semmiféle plusz kritériumot, akkor az említett országos rendelet lesz a mérvadó. 

kerites

Milyen általános szabályok vannak?

Nézzük meg röviden, hogy melyek a legfontosabb feltételek az országos törvényben:

  • A kerítésnek a telekhatáron belül kell elhelyezkednie, a kapu sem nyílhat közterületre.
  • A kerítés nem tartalmazhat olyan elemeket, melyek veszélyeztetik a biztonságot (például tilos a tetejére szögesdrótot helyezni vagy elektromos áramot belevezetni).
  • Tömör kialakítású kerítés maximum 2,5 méter magas lehet.
  • Üdülőövezetben csak nem tömör kerítés vagy élő sövény telepíthető.
  • Az általános szabály, hogy a telektulajdonosnak a homlokvonalra, illetve a jobb oldalon futó, a hátsó telekhatár feléig tartó vonalon kell gondoskodnia a kerítés építéséről és karbantartásáról. Ez alól kivételt képeznek a bonyolultabb telekviszonyok, illetve ha a szomszédok másképp állapodnak meg. 

Ezek tehát a törvényileg előírt követelmények, de még egyszer hangsúlyozzuk, hogy az önkormányzatoknak jogában áll egyéb rendeleteket is hozni, így elsősorban ezeket kell betartani! Ha megsértjük az előírásokat, akkor jobb esetben felszólítást, rosszabb esetben pedig bírságot is kapunk, és természetesen át kell alakítani a kerítést is, hogy megfeleljen a jogszabályoknak. 

Jobb a békesség!

Szerencsére akkor is rengeteg lehetőségünk van egy szép és egyedi kerítés létrehozására, ha minden rá vonatkozó előírást maradéktalanul betartunk. Célszerűbb is így tenni, hiszen mint tudjuk, a “szabályok nem ismerete nem mentesít a betartásuk alól.” Az utánajárás sok bosszúságtól megkímélhet.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek