1 post
Skip to main content

Nem érdemes spórolni a csempevágón

2023. február 22.
Letenye Média

Nem érdemes spórolni a csempevágón

(x) Adódhat úgy, hogy szakember helyett inkább mi magunk tesszük próbára a hidegburkolással kapcsolatos ismereteinket. De az elmélet nem mindig ültethető át a gyakorlatba a szükséges eszközök nélkül. 

A csempevágó az egyik, ha nem a legfontosabb eszköze a hidegburkolásnak. Mi az első lépés ilyenkor? Szaladunk a barkácsboltba és megvesszük a legolcsóbb változatot, hiszen úgysem tervezzük a gyakori használatát. Ezen felbuzdulva hazavisszük, munkához látunk és akkor jön a felismerés, hogy jobb lett volna egy kicsit körültekintőbben választani, már csak azért is, mert a lapok egyszerűen nem férnek bele vagy nem vághatóak a csempevágónkkal. Sőt, olyan is előfordulhat, hogy a méret stimmel, sőt, még vágható is az adott burkolólap, de összevissza törik, mert nem úgy pattan el, ahogy azt szeretnénk.

A builder, tiler kneeling on the floor, cutting a tile.

A csempevágó esetében több dologra is oda kell figyelnünk, mielőtt lekapjuk a polcról az első darabot. Elsősorban azt kell tisztáznunk, hogy mekkorára van szükségünk, mekkora lapok vágását tervezzük. Választhatunk tolós, illetve húzós változatot. Ez már főként azon múlik, hogy melyik típus használata kézenfekvőbb. Nagyon fontos az anyaghasználat és a merev felépítés. Ha a vezetősín meghajlik, miközben a vágókerék végig karcolja a csempét, akkor nem kizárt, hogy töréskor egyenetlenül fog elpattanni. A rossz minőségű csempevágó ráadásul duplán rossz befektetés. Egyrészt nem éri meg az árát, másrészt pedig a drága anyagot is elpocsékoljuk a kivitelezhetetlen vagdosás közben. Anyaghasználat tekintetében a Sigma csempevágók pl. CAD technológiát alkalmaznak, ami az alumínium és acélötvözetet takarja. A vágógörgő többszáz csempe után is kiválóan teljesít a wolfram karbidnak köszönhetően, ám ez akár titánra is lecserélhető.

Csempevágó számos extrával

A fent említett előnyök jelenléte mellett valóban könnyebbé válik a lapok méretre vágása, de ezt tovább fokozhatják a plusz funkciók. Ilyen pl. a körkivágóval vagy az elforgatható vonalzóval ellátott változat, amely a szögben vágást hivatott megkönnyíteni. A könnyebb siklás érdekében a vágókar csapágyakkal van ellátva. A speciális kialakításnak köszönhetően a vágás bármely pontban elkezdhető.

Azért azt nem árt megjegyezni, hogy a csempevágó használatát, legyen az akármilyen profi szerszám, gyakorolni kell. Érdemes ebből a célból olyan csempéket használni, amiket nem készülünk felhasználni a későbbiekben. Ugyanakkor tény, hogy egy minőségi szerszám jelentősen megkönnyíti még az olyan komplex munkák kivitelezését is, mint amilyen a csempézés vagy a járólapok lerakása.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek