1 post
Skip to main content

Az összetartás jegyében

2023. február 14.
Letenye Média

Az összetartás jegyében

(x) Ha azt a kifejezést hallod, hogy kötőelemek, akkor bizony elég sokféle anyagra gondolhatsz. Ide tartoznak a legkülönfélébb anyagokat összetartani képes csavarok és konfirmátok, támasztékok, sarokvasak és szegletvasak is. 

Ezeket az utóbbi anyagokat bizony már régóta alkalmazza az emberiség, hiszen a szállítás például megoldhatatlan lett volna a korai időkben is sarokvasalatos ládák nélkül, és az ajtószárnyakat sem lehetett volna rendeltetésszerűen használni ezen remek segédanyagok híján. Ma sem nélkülözhetjük őket, és az ugyanebbe a kategóriába sorolt polctartó elemeket sem.

Rengeteg munkához felhasználhatod

Ha otthoni barkácsoláshoz vagy javításhoz keresel kellékeket, érdemes benézned a Mentool.hu szegletvasak oldalára, ahol imponálóan nagy méret- és típusváltozatban megtalálhatod és megvásárolhatod ezeket a nagyon hasznos termékeket. 

Legyen szó sarokvasakról vagy ezek megerősített változatairól, egyenes összekötő elemekről vagy polctartókról, nem fogsz csalódni. Csak azt kell tudnod, hogy mire is van pontosan szükséged az adott munkához. A megfelelő összekötő elemet a megfelelő helyre és feladathoz használd!

epitkezes

Rögzítéshez verhetetlen

A szegletvasakat - a nevükből is kikövetkeztethetően - fémekből gyártják. Ezek olyan 90 fokban meghajlított fémlemezek, amelyen furatokat találsz, amelyek igen változatos méretűek. Ezek a lyukak persze más-más elrendezésben helyezkedhetnek el a lemezeken, valamint azok formája is eltérő lehet. Éppen emiatt is tudod ezeket olyan sokféle feladathoz felhasználni. Például a könyvespolc stabilabb lesz, ha a falhoz rögzíted szegletvasakkal.

A sarokvas kifejezést főleg a kisebb, elsősorban bútorok biztonságos rögzítéséhez és összekötéséhez, valamint a nem túl nagy és nem túl vastag faanyagok összekapcsolásához használt elemekre alkalmazzuk.

A szegletvasak persze nem működhetnek a beléjük illeszkedő megfelelő szögek és csavarok nélkül. Ezekkel aztán mindenféle elem kapcsolata megvalósítható: beton és fa, fa és fa, műanyag és beton, műanyag és műanyag, és a sor még folytatható tovább.

Felújításhoz

Persze nemcsak beltéren, hanem kültéren is remekül fel lehet használni a szegletvasakat. Az erősített sarokvasakat előszeretettel használják a kivitelezők fa- és kőszerkezetek stabil összekötéséhez.

Az érdekes anyagkombinációkkal nagyon látványos hatásokat érhetsz el persze beltéren is. Vannak olyan lakberendezési stílusok - loft, indusztriális vagy akár a vintage - ahol a régi elemek trendik. Ezek felújításához sok sarokvas kell. Régi ládák újra teljes pompájukban szolgálhatnak így. Sokat szolgált ajtók nyikorgó elemeit cserélheted. De a modern korok használt, ám jó állapotú bútoraira is időnként ráfér a gondozás. 

Lehet, hogy csak pár sarokvas vagy sarokösszekötő elem kell, és megint olyanok lesznek, mint fiatalabb korukban. A szegletvasakkal igazán látványos és gyors eredményeket érhetsz el rengeteg területen. Hajrá!


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek