1 post
Skip to main content

Búcsú a szoptatástól

2023. január 24.
Letenye Média

Búcsú a szoptatástól

(x) Amikor egy kisbaba megszületik, általában nagy az izgalom akörül a kérdés körül, hogy minden rendben fog-e menni a szoptatással. Ha ez a történet végül sikeressé válik, akkor nem menekülünk az újabb aggodalomtól, ahogy nagyobb lesz a csöppség: hogyan szoktassuk le róla?!

A fejlődés fontos mérföldkövei a baba táplálásában

Az első izgalmas időszak tehát az, amikor a csecsemő világra jön, és szoptatni szeretnénk. Ahogy a kicsi növekszik, úgy következik be az újabb mérföldkő, a hozzátáplálás kezdete, ami a Bubbaland.hu babáknak megálmodott étkészleteivel nemcsak egy fontos új szakasz kezdetét jelenti, hanem azt is, hogy imádni fogjátok mindketten minden egyes percét.

A kóstolgatástól elég gyorsan el lehet jutni addig, hogy a pici komolyabb mennyiségeket fogyaszt, s ezzel pedig nemcsak egy konkrét napirend kezd el végre kialakulni, hanem néhány szoptatás is idővel elmarad. Na de hogyan tovább?

kisbaba szoptatas

Mikor jön el az ideális pillanat?

Ahány anya-baba páros, annyi választ adhatunk erre a kérdésre. A szoptatás ugyanis nem kizárólag a táplálást jelenti, hanem a kötődést, kapcsolatot erősítő, szeretetteljes gondoskodást is. Ideális esetben ez mindkét félnek, az anyának és a kicsinek is fontos, sokat jelentő rituálé, aminek nem is olyan könnyű véget vetni.

Amíg mindkettejük számára kellemes és örömteli pillanatokat okoz a szoptatás, addig nem is feltétlenül kell azon törnünk a fejünket anyaként, hogy mikor szoktassuk le a kicsit. Ráadásul a legtöbb baba idővel magától is ritkábban igényli majd.

Elválasztás vagy elválasztódás?

A legjobb az, ha az anya és a csöppség is részt vesznek a folyamatban, s nem okoz törést egyiküknél sem az, amikor abbahagyják a szopit. Ahogy egyre nagyobb mennyiségeket eszik és iszik a gyermek, úgy kevésbé lesz szüksége arra, hogy ezeket a szükségleteit a szoptatás által fedezze.

Éppen ezért általában a nappali alkalmak szinte észrevétlenül, maguktól is kikopnak a napirendből, s inkább csak az érzelmi töltődést szolgáló reggeli és esti, éjszakai szoptatások maradnak meg hosszabban. Jellemzően az anyák többet aggodalmaskodnak a kérdésen, mint amennyit kellene, mert sokszor a kicsik maguktól elválasztódnak anélkül, hogy ezért külön tenni kellene. De mit tehetünk, ha mégsem?

Praktikus tippek a szoptatás elhagyására

Ha az édesanya szeretné lassan ezt az időszakot elengedni, s ez nem valósul meg önmagától, akkor persze lehet néhány változtatást eszközölni az ügy érdekében. Ilyen lehet, ha a reggeli szoptatás kiváltására valamilyen más rituálét keresünk. Ez lehet akár egy kakaó az itatós pohárból vagy akár a cumisüvegből, játékos reggelikészítés vagy bármi egyéb, ami a gyermek érdeklődését leköti.

Ahogy a kicsi egyre inkább végigalussza az éjszakákat, az éjszakai szoptatás is el szokott maradni, ám ha úgy érezzük, hogy nem árt némi segítség, akkor kínálhatunk innivalót, vagy kialakíthatunk más rituálét, hátsimogatást vagy dúdolást, hogy vissza tudjon aludni a gyermek. Az elalvás előtti szoptatás rendszerint az utolsóként elmaradó alkalom, bátran beszéljük meg gyermekünkkel, s kínáljunk helyette alternatívát.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek