Skip to main content

Ismerjen meg egy újabb szuperélelmiszert, az algát!

2024. december 30.
Letenye Média

Ismerjen meg egy újabb szuperélelmiszert, az algát!

(x) Az algáról legtöbbünknek nem egy finom táplálék, hanem egy nyálkás, zöld növény jut eszünkbe, pedig egy értékes, remekül alkalmazkodó igazi túlélőről van szó, amelynek antioxidáns vegyületei és élettanilag értékes anyagai, magas tápértéke számunkra is hasznos.

A tengerparti országok lakói számára az alga mint táplálék nem ismeretlen, nekünk viszont meg kell barátkozni velük, mert értékes tápanyagokat biztosítanak, helyük van a szuperélelmiszerek között. Ennek ellenére nem minden alga és nem mindenkinek javasolt. Ismerkedjen meg velük, tudjon meg róluk többet!

Mik azok az algák?

Ma már hazánkban is egyre több sushi étterembe térhetünk be, így sokan ismerik a norit, a japán rizses tekercsekben használt algát, de azok számára sem ismeretlen, akik a tudatos, egészséges táplálkozás hívei, hiszen számos alga étrend-kiegészítő kapható a Vitalitás Webáruház kínálatában. A legismertebb a spirulina, amelyet már a 16. században is fogyasztottak.

Az algák egyes fajai a baktériumokhoz hasonlítanak, mások bonyolultabb felépítésűek, de méretben is változatosak, a 0,5 nanométerestől a 300 méteresig terjedhetnek. 3,5 milliárd éve jelentek meg, a Föld minden szegletében megtalálhatók, a legszélsőségesebb körülményeket is kibírják, édesvizekben éppúgy megélnek mint a tengerekben, óceánokban.

alga etrend kiegeszito ALH PR 2024 december

Miért fogyasszunk algát?

Az algák az egészséges táplálkozás részei lehetnek, ugyanis kiemelkedő fehérjetartalommal rendelkeznek. Ennek ellenére nem mindegyik és nem mindenki számára ajánlottak, ugyanis allergizálhatnak, illetve szennyezett környezetből származhatnak, nehézfémeket tartalmazhatnak, így mérgezőek lehetnek. A minőségi tanúsítvánnyal rendelkező algatermékek esetében ez nem áll fenn, ezért megbízható helyről vásároljon!

Az algák összetétele és tápanyagtartalma változó. A legmagasabb proteintartalma a spirulina algának van, ráadásul az aminosav-összetétele is majdnem tökéletes, de a chlorella fajok sem maradnak le sokkal mögöttük. Utóbbiak B12-vitamin tartalma egyedülálló. Az algákat vérképzést fokozó, immunerősítő és stimuláló hatásuk, jelentős ásványianyag-tartalmuk miatt is fogyasztják.

Milyen algafajokat fogyaszthatunk?

A legismertebb a kékalgák családjába tartozó Spirulina, amely rendkívüli tápértéke miatt népszerű, mind a 9 esszenciális aminosavat és a B12 kivételével valamennyi vitamint tartalmazza, gazdag kálium, kálcium, magnézium, réz és vasforrás. Az omega-3 és omega-6 zsírsavak ideális arányban tartalmazza, számos jótékony hatása van.

A Chlorella alga is rendkívüli tápértékkel bír, gazdag ásványi anyagokban és nyomelemekben, valamint B- és C-vitaminokban, vastartalma szintén kiemelkedő.

A Dunaliella salina különlegessége, hogy A-provitamint és B12-vitamint hasznosítható formában tartalmaz, előnyösen kombinálható más algafajokkal. Fogyasztható még a Haematococcus pluvialis, a kelp, a Lithotamnium alga és az ír moszat.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek