1 post
Skip to main content

Nem csak a kényelemről szól az árnyék

2024. május 22.
Letenye Média

Nem csak a kényelemről szól az árnyék

(x) Bármennyire szeretjük a kertünket, érthető, ha a perzselő nyári hőségben szívesebben gyönyörködünk a természet szépségeiben az árnyékból. Akár egy nagyobb területű teraszról van szó, akár egy pici erkélyről, mindig van megoldás arra, hogy megvédjük magunkat a napsugárzás káros hatásaitól.

A legzöldebb megoldás, ha fát ültetünk. A lombok alatt biztonságban vagyunk, és hűvösebb a levegő. Amíg növényeink elég terebélyesre nőnek, a MÖBELIX kínálatában is elérhető napernyők és napvitorlák adhatnak árnyékot.

napernyo

Hol van szükség napvédelemre?

Otthonunkban számos helyen és módon lehet szükség nap elleni védelemre. Mire gondolunk?

  • A nagy ablakok és üvegajtók által kínált természetes fény csodálatos, de a közvetlen napfény károsíthatja a bútorokat, a padlót és a levegő is felforrósodik a szobákban. 
  • A teraszokat, erkélyeket és verandákat gyakran közvetlenül éri a napfény. Ezekre a területekre kerülnek fel először napernyők, napvitorlák.
  • A kerti pihenőhelyek, ahol étkezünk, pihenünk, árnyékolva sokkal komfortosabbak. 
  • A medence mellé szinte kötelező, ahogy a homokozó, hinta és csúszda fölé is célszerű telepíteni.
  • Az udvari műhelyek és garázsok gyakran nagy bejárati ajtókkal rendelkeznek, amelyek sok napfényt engednek be. Ha nincs ablak a kis helyiségekben, a levegő megreked.

Napernyők

A napernyők legfőbb előnye a könnyű mozgathatóság. Áthelyezhetők oda, ahol épp szükség van rájuk. Egyes modellek kialakítása lehetővé teszi, hogy az ernyőt különböző szögekben állítsuk be, így attól függően igazíthatunk rajta, hol jár a nap.

Kezelésük nem bonyolult, tekerővel vagy billenőkarral nyithatók és zárhatók. Szezonon kívül, vagy ha magunkkal vinnénk a strandra, csak összecsukjuk és eltesszük.

A függő napernyők oszlopa nem középen, hanem oldalt helyezkedik el, ezzel használható teret szabadít fel. Ezen a típuson a szél sem fog ki olyan könnyen.

Napvitorlák

Sokan úgy vélik, hogy ha nagyobb helyet kell árnyékolni, mondjuk a medence környékét vagy a kocsibeállót, a napvitorla az ideális választás. Általában erős, UV-álló anyagból készülnek, ami tartós védelmet nyújt a káros sugárzással szemben, és ellenáll az időjárás viszontagságainak. Emellett modern és igazán látványos kiegészítők.

Fixen, de általában könnyen telepíthetők. Éppen ezért nemcsak a nagyobb, hanem a szűkösebb terekben is ideálisak. Egy kis teraszon vagy erkélyen tényleg számít minden négyzetcentiméter.

Ne kockáztassunk!

Az UV-sugárzás káros hatásairól sosem lehet eleget beszélni. A veszély generációról generációra nő, a megelőzés, egészségünk megőrzése pedig a saját felelősségünk.

Az adottságok és igényeink segítenek eldönteni, hogy otthonunk árnyékolására melyik megoldás a legmegfelelőbb. Ne feledjük, a napellenző anyaga is befolyásolja, mennyire lesz hűvös alatta. 


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek