1 post
Skip to main content

Mikor lehet hasznos egy zárható ablakkilincs?

2024. március 16.
Letenye Média

Mikor lehet hasznos egy zárható ablakkilincs?

Vannak, akik azt hiszik, hogy egy fajta van belőle, pedig ablakkilincs közül is választhatunk, például a hagyományos mellett ott van a zárható változat is. Ebben a cikkünkben megnézzük az egyes típusokat, majd átvesszük, miért is jó döntés a legbiztonságosabb, és hogy egyáltalán miként érdemes választani közülük. Vágjunk is bele!

Milyen ablakkilincsek közül választhatunk?

Ahhoz, hogy meg tudjuk hozni a döntést, hogy milyenre van szükségünk egyáltalán, ismernünk kell az ablakkilincsek típusait. Ezt követően már könnyebben fogalmazzuk majd meg a saját igényeinket is, mert tudjuk majd, mik a lehetőségeink. A Zárdiszkont - Online zárszaküzlet kulcsos ablakkilincsei is mutatják, hogy nem kell feltétlen a hagyományos termékekhez ragaszkodnunk.

ablak no 2024

Az alábbi három fajtát különböztetjük meg:

  • Egyszerű ablakkilincs: Általában ezzel az egyszerű szerkezettel találkozhatunk. Ebbe a hagyományos típusba nincs védelem beépítve, a funkciója mindössze annyi, hogy elfordítva kinyitja az ablakot.
  • Gombos ablakkilincs: Ebben már van egy alapszintű védelem, egy gomb formájában. Ha ezt megnyomjuk, akkor válik csak elforgathatóvá a szerkezet. Enélkül az ablak csukva marad.
  • Kulcsos ablakkilincs: A legnagyobb védelemmel ez rendelkezik, köszönhetően annak, hogy csak a hozzá tartozó kulcs behelyezésével és elforgatásával engedi kinyitni az ablakot.

Térjünk rá az utóbbira, és nézzük meg, milyen előnyei vannak, ha ezt választjuk!

A zárható ablakkilincs előnyei

Először is: biztonságos. A hozzá tartozó kulcs hiányában ugyanis nem lehet kinyitni az ablakot. Ennek köszönhetően csak az tudja majd elforgatni a kilincset, akinek van hozzá jogosultsága. Egy ilyen szerkezet tökéletesen illeszkedik a ház védelmét biztosító szerkezetek közé.

Másfelől viszont a bentről való kijutást is meg tudja akadályozni egy ilyen kulccsal működő kilincs. Így kiválóan alkalmas arra is, hogy a gyermekeket védjük:, nem tudnak azon kimászni vagy kiesni.

További előnye, hogy javíthatja az energiahatékonyságot is, mivel csak az illetékesnek engedi kinyitni és bezárni a szerkezetet. Így télen a fűtésen, nyáron pedig a hűtésen lehet spórolni ahhoz képest, mintha folyamatosan bárki nyitogathatná az ablakot.

Milyen ablakkilincsre van szükségünk?

Felújítás vagy építkezés során nem az lesz az első, hogy kiválasztjuk, milyen legyen az ablakkilincs. Viszont ha már ismerjük az egyes típusokat, miért ne használnánk ki az előnyeiket?

Gondoljuk végig, hogy melyik modellt lenne érdemes az egyes helyiségekben elhelyezni. Lesznek gyerekek a házban? Hozzá tudnak majd férni a kilincshez? Mi történne, ha kimásznának az ablakon? Ezeken a kérdéseken mindenképp érdemes végigmennünk!

Azt is érdemes átgondolni, hogy egy kulcsos változat ugyanúgy tud működni, mint egy egyszerű, ha nem zárjuk rá a kulcsot. Visszafelé ez nem fog működni!

Ha végül sikerült dönteni, akkor még a színpalettát érdemes végignézni, és olyan mellett letenni a voksunkat, ami árnyalatában is passzol a helyiségekhez. (x)


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek