1 post
Skip to main content

A legújabb trendek a televíziók világában

2024. február 19.
Letenye Média

A legújabb trendek a televíziók világában

televizio 2024

Sokan emlékezhetünk még az otthoni fekete-fehér TV-re, ami minden volt csak nem kicsi, nem könnyű és mindig a legkisebb feladata volt, hogy felálljon és csatornát váltson. Persze a szüleink, nagyszüleink korához képest már ez is nagy fejlődésnek számított, azonban gyerekkorunk óta még látványosabb fejlődésen mentek keresztül a már a tömegek számára is elérhető televíziók.

Míg egyeseknek egy drága karóra vagy egy gyors sportautó jelenti a státusz szimbólumot, addig másoknak az otthoni televízió jelentheti ugyanazt. Ez talán nem is meglepő, ha figyelembe vesszük az elmúlt évek technikai fejlődését, hiszen így könnyen egy, az otthonunkban található ’moziban’ érezhetjük magunkat, legyen szó kedvenc akció filmünkről, az aktuális sorozatunkról vagy a sportcsatornára váltva az élő foci TV élményben lehet részünk.

Az utóbbi időben egyre elterjedtebbé váltak az okos TV-k, amiken keresztül az Internet segítségével különböző applikációkat, streaming szolgátatásokat és online tartalmat tudunk egy pillanat alatt elérni. A csökkenő áraiknak köszönhetően ezek a készülékek már egyre több háztartásban megtalálhatóak.

Amennyiben a felbontás a meghatározó szempont vásárláskor, akkor érdemes fontolóra venni a 4k UHD TVket. De mit is jelent mindez? A 4k nem jelent mást, minthogy a készülék képernyője horizontalisan 3,840 míg vertikálisan 2,160 pixellel rendelkezik, így bármilyen programot is választunk, a kép élességére nem lesz okunk panaszra. Az UHD jelentése ‘Ultra High Definiton’, ami szinten a felbontas minőségére utal. Egy nagyobb szintet jelent a 8K TV-k felbontása (7680 × 4320 pixel), ami a 4K UHD TV-khez képest 4-szer nagyobb, és 16-szor akkora, mint a Full HD tévék. Ez a képminőség nagyobb kontraszttal és élénkebb színekkel rendelkezik.

Akinek még ez a képminőség sem megfelelő, annak érdemes megfontolnia a QD-OLED technológiával fejlesztett TV-ket, habár ezért egy kicsit mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni. A Quantum Dot, magyarul kvantumpontos képernyők a televíziók új generációját jelentik, hiszen a kvantumpontok a tisztaságukról híresek, ezáltal a színeket pontosabban és élesebben tudják megjeleníteni, emellett a fényerősségüknek köszönhetően nagyobb fényerővel rendelkeznek,

A vizuális hatást egy ívelt képernyőjű TV-vel tudjuk fokozni. A görbület úgy lett kialakítva, hogy a látómezőnek természetes módon feleljen meg. Mivel a látószög maga szélesebb, így jobban el tudunk merülni a nézett tartalomban ezáltal emelve új szintre a TV-zés élményét. Gondoljunk csak a különbségre amit filmnézés vagy videójátékok közben élhetünk át.

televizio 2024 2

A kép minősége azonban nem minden, hiszen a képernyő mérete sem elhanyagolható. A lapos TV-k megjelenése előtt nem volt olyan lényegbeli különbség a méretek között, azonban napjainkra merőben megváltozott ez a helyzet, hiszen már könnyedén találhatunk 80 hüvelykes (204 cm) vagy annál nagyobb képátmérővel rendelkező TV-ket.

Ami talán sokak számára újdonságot jelenthet, az a hang aktiválású funkció, ami nem jelent mást mint hogy nem lesz többé szükségünk a távirányítóra. Egy másik újítás, hogy a TV gyártók a számítógépes és online játékok kedvelőit sem hagyták figyelmen kívül, így az ő igényeikhez passzoló újításokkal szolgálnak. Ezekből talán a legfontosabb, hogy a TV-kre annyira jellemző magas input laget kiküszöbölték.

Bárhogy is döntünk, a különböző gyártók széles palettájából választhatunk az igényeinknek megfelelő televíziót. A nap végén minden csak a pénztárcánkon múlik, hiszen az egymással versenyző cégek legújabb fejlesztései csak borsos áron érhetőek el.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek