1 post
Skip to main content

Alkosd meg otthonodban az igazi vintage stílust

2024. január 16.
Letenye Média

Alkosd meg otthonodban az igazi vintage stílust

(x) Jellegzetessége a vintage bútoroknak, hogy meglátszik rajtuk az idő múlása. A különböző daraboknak már története van. Nagyon fontos, hogy ettől függetlenül ezek jól funkcionálnak, mindössze hangulatuk nosztalgikus és ezzel egy kis melegséget tudsz csempészni a mindennapok forgatagába.

Egy jól megválasztott komód vagy tálalószekrény, egy kényelmes fotel, egy szép kárpitozású kanapé ezt segíti elő. Kifejezetten beleillik a stílus hangulatába, hogyha a fából készült bútorok nincsenek simára csiszolva, hanem látszik a fa természetes textúrája. Emellett számos remek lakberendezéssel kapcsolatos ötlet található a hirleso.hu oldal lakberendezés rovatában.

Alkosd meg a vintage stílusú konyha élményét

A konyha az egyik olyan helyiség, ahol leginkább ki tud teljesedni ez a stílus. Itt elférnek akár az örökségből megmaradt konyhaszekrények, tálalószekrények, sok olyan használati eszközünk van, amire vigyázva, akár évtizedeken át is használhatunk. A bútorok polcain helyet kaphatnak azok a kis kiegészítők - például régi teáskannák, porcelánok - amikkel ezt a hangulatot tudjuk erősíteni, de a különböző konyhában használt textíliákkal is elérhetjük ezt.

regi butor

Milyen anyagokat válasszunk a tökéletes vintage hangulathoz?

Mindenképp a természetes hatású, például fából készült bútorokat és kiegészítőket, illetve kiegészítőket használjuk. Jól illeszkedik még ehhez a stílushoz a tégla, a kő, illetve a különböző vásznak és virágmintás tapéták. Jellegzetes anyag ezekben az otthonokban a csipke, ami egy elegáns kiegészítője lehet akár a kopott bútoroknak is.

A vintage sítlus nagy divat lett az utóbbi időszakban, de ahhoz, hogy valóban ezt a hatást érd el, érdemes a stílusjegyeket szem előtt tartani. Különben a végeredmény inkább egy vásári kinézetű bolhapiacra fog hasonlítani, mintsem egy kifinomult vintidzs lakásra.

Aki a tökéletes vintázs hangulatra törekszik, az egyaránt kell, hogy figyeljen a színekre és a felhasznált anyagokra. Dominálhatnak a természetes anyagok, ugyanakkor a modernitásnak is meg kell jelennie. Pasztell színeket használjunk főként, illetve a fehéret, a különböző bézs árnyalatokat, valamint a halvány kék, zöld, lila színeket is bátran alkalmazhatjuk.

Hol érdemes vásárolni a tökéletes vintage hangulatért?

Nem a bolhapiacon beszerzett trófeákkal kell tele zsúfolnod a lakást, de kincsekre vadászni természetesen kötelező. Főként a bútorokra, ugyanis lakberendezési üzletekben ezeket már nem igazán érjük el, ellenben a kiegészítőkkel, amik közül sokféléből válogathatunk. Ezért fontos, hogy meghatározzuk saját magunk számára, hogy mi lesz az a koncepció, ami mentén kialakítjuk a vintage hangulatot.

Sok apró kiegészítőt elérünk webáruházakban is, például, ha a nagymama szekrényét újra használatba helyeznéd, de egy kisebb felújítás mégiscsak rá férne, a fogantyúk lecserélésével ezt pillanatok alatt megteheted. Nézz körül webshopokban és vadászd le a legapróbb kincseket.

Ez egy életérzés

Te is érezted már, hogy valami régiből jó lenne létrehozni valami egészen újat, de úgy tenni mindezt, hogy megőrizzük annak az értékeit és plusz értéket adunk hozzá? Ennek a stílusnak a különlegessége, hogy tükröt mutat a ma emberének tárgyaink felhasználásáról, a látásmódunkról és a világról.

Ebben a stílusban lehetünk merészek, keverhetjük a régi, ritka tárgyainkat a modernekkel. Mindezt úgy, hogy mégis harmóniát alkotnak. Hozz létre te is egy egyedi teret, így lehet például egy székből éjjeliszekrény, vagy akár kaspó egy fém dobozból. Teljesen mindegy milyen tárgyhoz nyúlsz hozzá, eredeti funkciója helyett valami más jelentést is adhatsz a számára.

hirleso.hu


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek