1 post
Skip to main content

Ha egy angol szó magyar jelentésére vagyunk kíváncsiak

2023. december 11.
Letenye Média

Ha egy angol szó magyar jelentésére vagyunk kíváncsiak

(x) A “jelentés” kifejezés több mindenre utalhat. Kíváncsiak lehetünk egy szó jelentéstartalmára, eredetére, rokon értelmű párjaira vagy ha az egy külföldi, pl. angol szó, akkor a magyar jelentésére.

Az utóbbi években átalakultak a mindennapok a szó minden értelmében, és a számítógépek, az online világ uralja sok ember életét. Ezzel egyidejűleg hazánkban az angol nyelv szerepe is megnőtt, részben mivel a munkanyelv is a legtöbb helyen angol, másrészt a szórakozási lehetőségek által, hiszen a streaming csatornák filmjei is jobbára angol nyelvűek.

Online angol-magyar szótár egy kattintásnyira

Amíg régebben az angol nyelvet használók polcán ott találtuk a közepes vagy nagy méretű angol-magyar kéziszótárt, addig ez mára teljesen eltűnt, ezért hihetetlen segítséget jelent a jelentese.hu gyűjtőoldal online angol-magyar szótára, amely nem csupán az adott kifejezés magyar jelentésével, hanem igen részletes magyarázatokkal is ellát bennünket.

Az oldal könnyen kezelhető felülete felkínálja egyrészt a hasonló kezdetű, kapcsolódó szavak listáját, másrészt betekintést ad a legutóbb felvitt szószedetbe is. Így aki egy kis indíttatást érez, hogy elkezdjen angolt tanulni vagy jobban el szeretné mélyíteni meglévő tudását, egy kis időráfordítással, akár minden nap előrébb tud jutni a jelentese.hu oldallal.

szemuveges ferfi laptop

Gyors és hatékony segítség

A weboldalra elegendő beírni a keresett szót, és máris megkapjuk a teljes körű magyarázatot hozzá. Az angol nyelvben számtalan kifejezés többjelentésű, ilyenkor mindegyiket kilistázza a rendszer, és mindegyik jelentését ugyanúgy példákkal is illusztrálja, valamint az adott jelentéstartalomhoz megadja azt is, hogy milyen szófajú az adott angol kifejezés. Láthatjuk az angol szavak fonetikus leírását is, amely a kiejtés gyakorlását támogatja.

A hallás utáni szövegértést segítve, a hangszóró ikonra kattintva választhatunk, hogy a szót kinek az előadásában szeretnénk meghallgatni, hiszen máshogy beszél egy angliai, egy amerikai vagy egy ausztrál. A példákat nők és férfiak is felolvassák, így tényleg sok helyről hallhatjuk, és utánozhatjuk az egyes szavak kiejtését.

Minden korosztálynak ajánlott

Napjainkban, amikor a gyerekek szinte már a kütyükkel együtt születnek, melyeknek szintén angol az alapnyelve, nem kérdés, hogy mennyire fontos egy online, mindig mindenhol elérhető angol-magyar szótár jelenléte. A gyerekek már óvodáskorban megismerkednek a különféle videójátékokkal, olyan szavakat használnak, amelyek a felnőttek számára sokszor kínaiul hangzanak. És itt jön a jelentese.hu egy másik nagy találmánya a számos szótára közül, ugyanis összeállítottak egy Gamer szótárt is, ahol fellelhetőek a manapság fiatalok körében használatos, sokszor igen furcsa szavak.

Ha itt nem találjuk azt a kifejezést, amelyet a csemeténk mondogat, akkor érdemes a Szleng szótárt is “fellapozni”, lehet, hogy nem is angol az a szó. A jelentese.hu oldalon legfelül jobb oldalt tudjuk kiválasztani, hogy a számos gyűjtemény közül melyikben szeretnénk keresni.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek