1 post
Skip to main content

Mire való a drénlemez?

2023. december 10.
Letenye Média

Mire való a drénlemez?

(x) Amikor egy épület vízszigetelését szeretnénk megvalósítani, több dologra is oda kell figyelnünk. Az egyik az, hogy nem feledkezünk meg az olyan építési alapanyagok alkalmazásáról, mint például a drénlemez.

A drénlemez jelentősége

Egy ingatlan felépítése során, illetve a felújítás kivitelezésekor az egyik fontos teendőnk az lesz, hogy gondoskodunk a megfelelő vízszigetelésről. A pince és az alapfalak esetén a Józan Kft. drénlemezei és kiegészítői közül érdemes választani.

Ez egy felületszivárgást akadályozó termék, amellyel az említett területek nedvesedése elkerülhetővé válik. A weboldalon ráadásul minden szükséges hozzávalót is be tudunk szerezni, amely a megvalósításhoz nélkülözhetetlen.

hoszigeteles arak

A száraz falak szerepe

A száraz épület alapvető jelentőséggel bír. A falakba beszivárgó csapadék vagy talajvíz eleinte inkább csak esztétikai problémákat okoz, amelyek fokozatosan válnak egyre súlyosabbá. Ezek a málló és potyogó vakolat, a foltos, morzsalékosan lehámló festékek.

Ahogyan apránként fokozódik a helyzet, úgy öltenek egyre nagyobb méreteket az ilyen területek. De nem csupán az jelent gondot, hogy a kiterjedésük növekszik, hanem az is, hogy a nedvesség a fal mélyebb rétegeiben is jelen van. Ez pedig beavatkozás nélkül előbb vagy utóbb az egész épület szerkezetét tönkreteszi, amit később már nehezen vagy egyáltalán nem lehet orvosolni.

A szakszerűen kialakított vízszigeteléssel ezt a helyzetet tudjuk elkerülni. A drénlemez ennek a teendőnek az elvégzéséhez bizonyul elengedhetetlennek.

A falak nedvessége a lakótérben is baj

Sokan csak legyintenek arra, hogy kicsit lepotyog a vakolat vagy foltosak a falak, mondván, hogy csak az ingatlan alsó része, valamint a pince érintett. Ám ez sajnos nem ilyen egyszerű.

Amennyiben ezeken a területeken megjelennek ezek a “tünetek”, a nedvesség már a falban van, és megállíthatatlanul folytatja romboló munkáját. Feljebb és feljebb szivárog a falakban, kiváltképp akkor, ha erre még rá is erősítünk azzal, hogy valamilyen vízhatlan festékkel kenjük le a falat. Ilyenkor még a maradék szellőzést is meggátoljuk, a víznek nem marad hát más útja, mint felfelé.

Ez pedig sajnos azt jelenti, hogy csak idő kérdése, hogy a lakótérben is észrevegyük annak a jeleit, hogy valami nagyon nincs rendben. Kezdetben talán csak annyit veszünk észre, hogy mintha dohos lenne egy kicsit a levegő, s gyakrabban kezdünk szellőztetni, ami egyébként valóban nagyon helyes, és sokan túl ritkán teszik ezt meg, s így megnövekszik a páratartalom a szobákban, helyiségekben.

Ám ha a forrás a fal, akkor azt az ablakok gyakoribb kinyitásával egész biztosan nem fogjuk tudni megoldani. A szag csak az intő jel, hogy valahol a lakásban felütötte a fejét a penész. Ennek pedig nagyon káros hatása van az egészségünkre nézve, ráadásul a gyerekek és az idősek, illetve az asztmások és allergiások még inkább ki vannak téve neki. Ne engedjük, hogy idáig fajuljon a helyzet, gondoskodjunk a megfelelő vízszigetelésről!


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek